Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Около година след началото на процеса срещу групата за отвличания "Наглите" прокуратурата реши да промени някои от детайлите в обвинителния акт.

Според обвинението две от жертвите на "Наглите" не са отвлечени от първоначално посочените адреси, а от други места. 

Така вместо от ул. "Георги Софийски" непълнолетният Джорджо Марков, е от отвлечен от улица "Церова гора", а бившият митничар Георги Георгиев-Пурата вместо от ул. "Акад. Методи Попов" - от ул. "Никола Обрешков".

Като причина за корекцията бяха изтъкнати показанията на самите похитени, макар че те свидетелстваха през февруари.

Подсъдими по делото са Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров, Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев.  Те са обвинени за извършването на 11 отвличания, знакови за последните 20 години, и един опит за похищение.

Промените засягат обвиненията срещу четирима от подсъдимите, които поискаха делото да бъде отложено, за да се запознаят с тях.

Днес в Софийски градски съд се прослушваха СРС-тата по делото. От един от записите се чува как заместник-главният прокурор Бойко Найденов лично повече от час е убеждавал Валентин Михайлов – Ихтиманския да свидетелства. Разговорът се е провел през декември 2009 г.  "Положението не е никак розово", предупреждава го в началото Найденов. 

По думите на шефа на следствието все някой ще спечели от неговото решение, каквото и да е то, но в случая по-добре "живо куче, отколкото мъртъв вълк".

Почти един час разследващите се опитват да убедят Ихтиманския да даде показания, като в замяна предлагат да го направят защитен свидетел, да му намалят наказанието, да го изведат в чужбина. Разследващите му предлагат лична охрана или промяна на самоличността.

Михайлов споделя, че знае за осем от общо 11-те отвличания. Разкрива, че Михаил Краус е бил държан в къща в село Гос до Брезник, която обаче след това е била купена.

Oще по темата
Иначе Софийският градски съд отхвърли искането за промяна на мерките за неотклонение на част от подсъдимите по "Наглите".

Промяна на мерките поискаха Йожи, Културиста, Релето и Радослав Лебешковски, който е под домашен арест.

Съдът обаче остави без уважение исканията на адвокатите с мотивите, че не е отпаднала възможността те да извършат други престъпления и е на мнение, че изминалите две години при "задържане под стража" не могат да смекчат вината на подсъдимите.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийска апелативна прокуратура. Делото "Наглите" продължава на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 12 години

В "новата" прокуратура все стари ***, които от години са станали като адвокати на обвиняемите. Само, че *** получават пари от клиентите си, а прокурори, съдии и следователи получават официално заплати и бонуси/ например коледни по няколко хилядарки/ от нас данъкоплатците.

20

Анонимен

преди 12 години

abe, ot koga resheniata na syda podlejat na objalvane pred prokuraturata, alouuu, pishete kato horata be!

19

Габи

преди 12 години

Човек вече не знае дали поради небрежност или нарочно са допуснали прокурорите тази грешка. Съдейки по прокурорката на Ихтиман, която снощи даваха по телевизия Скат- нейното държание и поведение, както и изречената от нея явна лъжа и бруталното изгонване на разследващия журналист; по това ,че нейният съпруг е бияч не от вчера; че нейна подчинена прокурорка обвинява нагло пребития от съпруга на шефката й журналист във всички грехове на света - май тази грешка може и да не е случайна! Г-н Велчев, вижте си прокуроките, прокуроркитеее! Такива като показаната снощи са срам за прокурорската гилдия!

fallback