Петър Стоянов-Сумиста под полицейска охрана. Снимка: архив, Булфото

Адвокатите на подсъдимитe по делото "Килърите" поискаха съдът да изслуша вътрешния министър Цветан Цветанов.

Поводът бяха думите на МВР шефа, че има съдии, на които няма доверие. Министърът даде пример с делото "Килърите", което по думите му трябвало да се наблюдава от Висшия съдебен съвет.

Предложението министърът да бъде извикан в съдебната зала беше направено от адвокат Лъчезар Таков, който защитава бизнесмена Георги Вълев, смятан за поръчител на две убийства. 

Според Таков Цветанов би трябвало да отговори дали е осъществявал контакт с някой от членовете на съдебния състав и какво има предвид с желанието си за поощряване на съдебния състав.

Прокурор Стефка Якимова възрази с аргумента, че показанията на министър Цветанов с нищо няма да допринесат за изясняване на факти от делото.

Адвокат Анатоли Дочев пък призова председателят на съдебния състав от Шуменския окръжен съд съдия Димчо Луков сам да си направи отвод като гаранция за независимостта на съда.

Подсъдимият Петър Стоянов-Сумиста изтъкна, че с поведението си министър Цветан Цветанов показва, че знае много за делото "Килърите".

След 15-минутна почивка съдът обяви, че оставя без уважение искането за разпит на МВР-шефа.

"Изказвания на длъжностни лица, на журналисти в медиите и други, са без значение за състава на съда. При вземането на решения той се ръководи само и единствено от вътрешните си убеждения", аргументира определението си съдия Димчо Луков.

Още по темата

По-рано адвокатите по делото Марин Марковски, Димитър Марковски и Божидар Георгиев, които защитават подсъдимия Райчо Стойнев, както и резервният му защитник адвокат Анатоли Дочев, отнесоха глоби от по 1000 лева заради това, че с отсъствието си са възпрепятствали подновяването на заседанието по делото. 

Подсъдими по делото са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Сумиста е обвинен като ръководител на престъпна група за убийства, телесни повреди и палежи.

Групата отговаря пред Темида за организирането на три убийства – на бизнесмена Борислав Георгиев, на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase