Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА

Заставам твърдо зад думите си, че държавата е по-силна от престъпния свят, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той приема призива на Българския хелзинкски комитет да подаде оставка като неотменимо демократично право на една неправителствена организация.

Поводът беше, че МВР шефът поиска Висшия съдебен процес да контролира адвокатите, които умишлено протакали съдебните процеси в полза на клиентите си.

"Всеки има право да говори свободно и необезпокоявано, включително – и да иска оставки", смята Цветанов.

"В момента се разглеждат в съдебна фаза няколко знакови процеса, плод на усилията на полицейски и прокурорски органи през последните две години. Видно е от ежедневните медийни информации, че по делото "Килърите" в Шумен например обвиняемите и адвокатите ползват всякакви средства с цел – протакане на делото.

Вярно е, че всеки обвиняем има право на защита. Но и всеки пострадал има не по-маловажно право да получи защита, което означава – своевременно приключване на наказателния процес със съответна присъда", посочи Цветанов пред "Фокус".

Още по темата

"Не се намесвам във вътрешното убеждение на съда, но апелирам към адвокатите по делото – да не възпрепятстват развитието на процеса. Нищо повече", категоричен беше Цветанов. По думите му обществото иска точно това - приключване на подобни процеси в разумни срокове.

Той призова Висшият съдебен съвет да не се изолира от интересите на обществото.

"Гражданите и гражданското общество са в очакване да се получи желаната законова справедливост от съдебната система. А Висшият съдебен съвет е управителният орган, който чрез кадровата си и дисциплинарна политика може да се превърне в гарант за тези интереси на гражданите", каза Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase