Снимка: архив, БТА
Българският хелзински комитет настоя за пореден път МВР шефът Цветан Цветанов да подаде оставка. 
 
Вчера той поиска Висшия съдебен съвет да контролира адвокатите, които умишлено протакали съдебните процеси в полза на клиентите си.
 
„Цветан Цветанов за пореден път показа своето пълно непознаване на базисните положения на Конституцията на тази страна. Изявлението му е смехотворно, и без ум“, смятат от организацията. 
 
БХК посочва „на този министър, че адвокатурата на България е свободна, независима и самоуправляваща се – чл. 134 от Конституцията. Правото на гражданите на именно такава – независима, адвокатска защита е основно човешко право, гарантирано от Конституцията и международноправния ред“.
 
В една правова държава изказване, като поредното на този вицепремиер, влече оставка, смятат от правозащитната организация. 
 
Българският хелзинкски комитет и друг път е съветвал министър Цветанов да подаде такава – „когато той със сходна неука грубост е заплашвал независимия български съд с репресии“, напомнят правозащитниците. 
 
„Изглежда обаче, България вече не е точно правова държава и този министър е убеден в безнаказаността си. До следващо известие“, завършва позицията на БХК.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase