Николай Цонев и Тенчо Попов (д) в съдебната зала. Снимка: Булфото

Записите, направени със специални разузнавателни средства (СРС), в разследването срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, не са манипулирани. Това е заключението на експертизата по делото.

Софийският градски съд днес гледа процеса срещу Цонев, Попов и Сантиров, подсъдими за предлагане на 20 00 евро подкуп на следовател, за да "смачка" дело срещу бившия военен министър.

Делото зацикли от началото на годината именно заради поисканата от защитата техническа експертиза – вещи лица извън системата на МВР отказваха да я изготвят заради страх от натиск.

Още по темата

На днешното заседанието стана ясно, че експертът от БАН Евгени Николов, който е изготвил заключението, не е имал специално издаден документ, за достъп до компютъра, в който са обработвани СРС-та срещу подсъдимите, а е влизал в него във връзка с други негови ангажименти.

Експертът на няколко пъти отказа да отговаря конкретно на въпроси с мотива, че така може да издаде секретна информация. Така той не уточни с какви камери са правени записите. От думите му стана ясно, че началници от ДАНС и МВР са му забранили да казва това, но не назова имената им.

Един от спорните моменти във видеозаписите, които бяха "прожектирани" в съдебната зала преди година е фактът, че от кадрите изглежда сякаш записът е прекъснат – първоначално се виждат подсъдимият Петър Сантиров и следователя Петьо Петров да седят на празна маса, а в следващия момент на нея вече има чаши.

Днес експертът от БАН заяви, че причина може да са технически причини, които могат да настъпят при работата на всяко записващо средство, но не можело да се говори за манипулация на записа.

Прокурорът по делото Божидар Джамбазов заяви, че по експертизата няма неясноти и тя изяснява основният проблем, а именно, че записите не са манипулирани. Той допълни, че държавното обвинение няма да прави нови искания по делото и е готов да пледира.

Процесът ще продължи на 29 февруари, когато експертът Евгени Николов ще отговори на допълнителни въпроси, които защитата постави днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase