Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд.

За Ушев, който е зам.-председател на Софийския районен съд, а в момента е командирован в СГС гласуваха 21 от 23-мата членове на съвета, присъствали на днешното заседание.

При представянето на концепцията си за спецсъда той каза, че заседанията му трябва да бъдат открити за журналисти, но само когато по делата няма приложени специални разузнавателни средства.

По думите му това ще повиши доверието на обществото в институцията. Относно опасенията, че "Антимафия" може да се превърне в извънреден съд, Ушев заяви, че той трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентен, справедлив и принципен съдебен процес.

Още по темата

"Този съд няма да е извънреден, така както няма извънредни съдилища в България", категоричен е той.

Новоизбраният шеф на спецмагистратурата коментира и факта, че наскоро бе наказан за забавяне на дела с думите: "Искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо".

Георги Ушев се бе кандидатирал освен за административен ръководител на първоинстанционния специализиран съд, и за шеф на Апелативния.

Именно на този факт обърна внимание председателят на ВКС Лазар Груев. Той подкрепи кандидатурата на Ушев, но подчерта, че участието му и в двата конкурса го кара да се колебае.

Специализираният наказателен съд, който ще гледа всички дела срещу организираната престъпност, трябва да заработи от 1 януари 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase