Пореден протест на екоактивисти срещу застрояването на Иракли. Снимка: Архив, Булфото
fallback

Бургаският административен съд определи за незаконно издаденото одобрение за строеж на фирма "Суис пропъртис" в защитената местност Иракли, съобщи БНР.

Решението е от 8 септември и подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Ако и последната инстанция потвърди решението на Административния съд в Бургас, строежът трябва да бъде премахнат, а районът – рекултивиран.

С решението си съдът за първи път застана зад твърденията на природозащитници, че инвеститорите не отчитат т.нар. "кумулативен ефект върху природата".

Проектът за застрояване на местността беше представен през 2006 г., като беше планирано строителните работи на ваканционното селище „Ривърсайд Вилидж” да започнат през 2007 г.

След като в казуса се намесиха природозащитни организации, Министерството на околната среда и водите почти веднага наложи забрана на строителството за една година напред със заповед.

На следващата година заповедта беше подновена, като от бяха изключени територии, предвидени за застрояване според действащия от 1997 година териториално-устройствен план (ТУП) на община Несебър.

Малко след това Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас издаде заповед за спирането на строителството заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж за обекта.

Заради застрояването на Иракли Еврокомисията води наказателна процедура срещу страната ни.

Още новини за Имоти четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

песимист

преди 12 години

Браво една добра новина на фона на цялята помия която четем всеки ден.

19

Анонимен

преди 12 години

Проблемът винаги е бил в лакомото човешко око. Всички реагират като ощипани, разбира се в рамките на интереса си. Обикновено на собствениците не им дреме какво става зад оградата на имота им, а голяма част от еколозите нямат нищо напротив да идат на палатка в защитената местност и да я оцвъкат при необходимост. За финасовия стимул на общинари и администратори да не говорим. Там някъде е и предприемача - да си направи врътката и да спечели от хитринките.А за природата остава търпението!

18

морски

преди 12 години

Аз не зная защо полицията си затваря очите и не разгони тия свърталища там

fallback