Снимка: Архив, МВР

Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста двамата мъже, задържани за поръчване на убийството на свой познат, за да му отнемат апартамента.

Според съда има достатъчно доказателства, уличаващи Владо Тотев и Бисер Борисов в престъпленията, в които са обвинени. Магистратите прецениха също, че двамата са обществено опасни и има опасност да извършат друго престъпление, ако излязат на свобода.

Тотев и Борисов са задържани на 3 септември, след няколкомесечно разследване. Според обвинението двамата искали да убият свой познат – Явор Гаврилов, за да продадат апартамента му, който преди това придобили чрез фалшиви документи.

За целта обявили цена от 15 000 лева и дори намерили хора, които да организират и извършат мократа поръчка.

Още по темата

Експертиза вече е установила, че подписът в пълномощното, с което е прехвърлено жилището не е на Гавраилов.

Показания, уличаващи Владо Тотев в поръчителство на убийството, е дал и друг от задържаните – Юлиян Николаев. Според разследващите той е трябвало да организира покушението и да посредничи между поръчителите и килъра. Мъжът и други двама задържани за поръчковото убийство вече са освободени от ареста, след като свидетелствали.

В показанията си Николаев твърди, че не е имал намерение да изпълни поръчката.

В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства. В засечени с тях разговори поръчителите използвали любопитни термини като „трябва да го направим миньор“, т.е. да закопаят жертвата.

Тезата на адвокатите на Владо Тотев и Бисер Борисов е, че те не са имали намерение да организират убийството на Явор Гаврилов, а само искали да го сплашат, заради невърнати пари.

Те изтъкнаха като причина за излизане от ареста и здравословни проблеми на Владо Тотев, но съдът прецени, че той може да получи медицинска помощ и зад решетките.

Днешното решение на СГС може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд в тридневен срок. Ако това се случи, съдът ще решава дали двамата ще останат в ареста на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase