Столични криминалисти предотвратиха поръчково убийство. Задържани са петима души, организирали отвличането и ликвидирането на 42-годишен столичанин, чието жилище поръчителите искали да придобият. Това съобщиха на пресконференция зам.-директорът на СДВР комисар Иво Спиридонов, шефът на сектор „Престъпления срещу личността” гл. инспектор Георги Тотков и зам.-градският прокурор на София Роман Василев.

Разследващите започнали да работят по случая през юни, когато в СДВР е получена информация, че двама столичани организират убийство и търсят хора, които да го извършат. Оттогава в продължение на 3 месеца полицаи наблюдавали поръчителите и тайно охранявали потенциалната жертва – 42-годишен столичанин с малко име Явор.

Поръчителите – Владо и Бисер, са познавали жертвата, обясни зам.-шефът на СДВР. Още през 2010 г. те се сдобили с фалшив документ, чрез който прехвърлили на свое име жилището  на мъжа – голям апартамент в апетитния столичен район зад румънското посолство. Владо и Бисер искали да продадат апартамента, но преценили, че е по-лесно да организират убийство, отколкото да опитат да вземат жилището чрез съдия-изпълнител.

До тази неделя, когато замесените в мократа поръчка са задържани, мъжът не е бил наясно както че животът му е в опасност и е охраняван, така и че апартаментът му е взет с измама.

През това време Владо и Бисер „активно“ са търсели хора, които да извършат убийството и нееднократно влизали в преговори с потенциални килъри. Възнамерявали да платят 15 000 лева на килъра, който трябвало да отвлече Явор, да го убие и да „го направи миньор“, т. е да закопае трупа му някъде.

Проблем обаче се оказала сумата, която двамата били склонни да дадат – намирали се хора, които били готови да извършат убийството, но те искали повече пари – до около 30 000 лева.

В началото на септември все пак се появил човек, готов да организира убийството и да наеме килъра. Организаторът се казва Юлиян, а мократа поръчка е трябвало да бъде извършена от 44-годишния Камен – регистриран за притежание на бойни вещества, грабеж и телесна повреда.

На 3 септември, след като Владо и Бисер дали 7 000 лева капаро, белезниците щракнали на ръцете на петима мъже – поръчителите, организатора, килъра и мъж, който е играел ролята на „куриер“. Първоначално всички са задържани за 24 часа. Сега в ареста са Бисер и Владо, а останалите трима са пропели и вече са свидетели на обвинението. Очаква се днес СГС да реши дали да остави за постоянно в ареста двамата поръчители.

Повдигнати са им обвинения за документна измама, подготовка за убийство и разпространение на фалшиви пари, обясни зам.-градският прокурор Роман Василев.

С последното обвинение Владо и Бисер се сдобиват, след като разследващите ги засичат да плащат с фалшиви евро с много добро качество, на хора, които се нагърбвали да извършат убийството, но по една или друга причина се отказвали.

Двамата не са криминално проявени. Жертвата им също не е криминално проявен. Човекът живее сам, не е богат, дълги години е живял в чужбина, обясниха от СДВР.

Тепърва разследващите ще установяват как са придобили фалшивите документи за жилището и как точно то е прехвърлено, както и произхода на фалшивите евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase