Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заяви, че си е направила отвод по делото "Софийски имоти" не заради изнесените в медиите данни за конфликт на интереси, а заради определение на Апелативния съд.

Делото е разпределено на съдия Янева през юли миналата година, а пет месеца по-късно тя го прекратява заради допуснати процесуални нарушения. Прокуратурата обаче обжалва решението и Софийският апелативен съд отменя постановлението й с определението, че тя се е произнесла по същество на спора.

Днес шефката на СГС коментира, че това внасяло съмнения за нейната предубеденост в изхода на процеса и в такъв случай е задължително за всеки съдия сам да си направи отвод.

Преди няколко месеца в медиите се появи информация, че Янева е съдия по едно от делата за злоупотреби в "Софийски имоти", а преди време е купила два имота от общинското дружество като пълномощник на баща си.

Пред журналисти тя коментира, че не би си направила отвод по делото поради тази причина и "с темата се спекулира".

Заради тези данни обаче Висшия съдебен съвет започна проверка срещу нея за наличие на конфликт на интереси. Документите по случая са изпратени в новосформираната национална комисия за конфликт на интереси, пред която Янева е била поканена за изслушване в понеделник.

Още по темата

Днес Владимира Янева публично показа как става разпределението на новопостъпилите дела в СГС. Тя гарантира, че няма как системата да бъде манипулирана, тъй като всяко действие се отразява на електронен и на хартиен носител.

В момента от разпределението на делата се изваждат само съдии, които са прекалено натоварени и след подаване на индивидуална молба.

Поводът за изключване на всеки съдия се описва подробно, коментира Янева. Според нея трябва да има възможност много натоварените съдии да не бъдат включвани в разпределението на делата за определен период от време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase