Ден след като вторият заподозрян за убийството на Яна Кръстева – Николай Русинов, бе задържан, стана ясно, че той няма да бъде подведен под наказателна отговорност за престъплението. Така единственият обвиняем за убийството в Борисовата градина остава Пламен Трифонов.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви пред журналисти, че срещу Николай Русинов няма да бъдат повдигнати обвинения.

"До този момент не са събрани доказателства, които да сочат, че именно Русинов е участвал по някакъв начин в убийството на момичето.

Наблюдаващите прокурори са се събрали и са преценили, че целият събран доказателствен материал води до извода, че истинският убиец в момента лежи в ареста", допълни Кокинов.

Прокурорът отбеляза, че според признанията на Русинов той е бил с Яна във фаталната за нея вечер, употребили са голямо количество алкохол и са имали полов контакт.

Това е станало на няколко метра от мястото, където е намерен трупът на момичето, допълни Кокинов.

От твърденията на Русинов става ясно, че след това той си е тръгнал, като оставил Яна сама и жива.

"Това между другото се допълва и от факта, че намерените косми от задържаното лице, което е с повдигнато обвинение, се намират в ръката на починалото момиче. Тоест очевидно е, че тя е била жива към момента, в който се е срещнала с обвиненото лице", посочи градският прокурор.

Кокинов добави, че няма доказателства за връзка между Николай Русинов и Пламен Трифонов.

Самият Русинов обяснил действията си за бягство от България като "чиста паника" – след около 3-4 дни, когато разбрал, че момичето, с което е бил, е открито мъртво, се притеснил, че ще бъде обвинен като съпричастен към смъртта й.

Само преди ден Русинов бе задържан на летище София, след като се прибра със самолет от Истанбул.

Още по темата

Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че очаква след задържането му да се изяснят много от въпросите, които стоят пред разследващите относно смъртта на младата жена.

Преди седмица за убийството на Яна бе задържан и 34-годишният Пламен Трифонов, впоследствие съдът го остави в ареста.

Според разследващите убийството на момичето е станало по непредпазливост, най-вероятно в стремежа Яна да бъде приведена в състояние на контрол, за да не вика.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase