Снимка: Булфото
fallback

Делегатското събрание на съдиите издигна трима съдии за кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Димитър Фикиин, Марина Михайлова и Теодора Нинова ще се борят за заемането на местата на наскоро напусналите ВСС Капка Костова и Галина Захарова.

Марина Михайлова е съдия от Върховния административен съд. Тя е магистратът, който подписа с особено мнение оправдателното решение по делото за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган.

Димитър Фикиин е съдия от военно-апелативния съд, а Теодора Нинова гледа граждански дела във Върховния касационен съд (ВКС).

Oще по темата

Кандидатурата на Нинова бе предложена от съдията във Върховния административен съд Марио Димитров, тъй като ВКС отказа да участва в попълването на квотата на ВСС.

Днешното събрание беше бойкотирано от Върховния касационен съд, Софийския градски съд, Апелативния и Районния съд в София и Окръжния съд в Благоевград. Отказът на магистратурите да излъчат кандидати постави под въпрос легитимността на събранието.

По закон обаче кворумът беше спазен – от 185-те делегати, които бяха изпратени, на общото събрание днес се явиха 167. Необходимият кворум е две трети от присъстващите, т.е. 124-ма души.

ВСС ще гласува кандидатурите на тримата съдии на 12 септември.

Двамата от тях, които съберат най-много гласове, ще заемат местата на подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова. Съдийките се оттеглиха от ВСС след избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд, като заявиха, че съветът е направил поредица от съмнителни назначения без сериозен дебат.

След като бе издигната за кандидат-член на ВСС съдия Марина Михайлова коментира пред журналисти, че споделя позицията на Галина Захарова и Капка Костова за работата на ВСС.

"Но не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии и прокурори във всички звена на съдебната система и избори на специализирани съдилища", изтъкна тя и обеща да се бори за прозрачност и обективност. По думите й може да се формира едно ядро, което да промени политиката на ВСС.

Относно отказа на едни от най-важните съдилища в страната да участват в излъчването на кандидати за ВСС, тя попита: "Редно ли е сега да бойкотираме, или трябва бързо да преустройваме съдебната система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Провинциален съдия

преди 12 години

Снощи в предаването на Чешмеджиева обсъждаха съдебната власт. Недоверието в нея беше много голямо : около и над 70%, доверието - около 20%. Накрая водещата даде последната дума на участващите. Представителят на адвокатите човек на видима възраст над 80 години - цитира Шекспир: Прави каквото смяташ, пък другите нека си бърборят. Чел съм Шекспир и в превод, и в оригинал, но такива думи не си спомням. Очевидно или У.Ш. в свободното си време е работил като съдия, или адвокатът впредвид неговата достолепна възраст е сбъркал името на автора на тази сентенция. Проф.Мингова не запомних какво каза тя си е кабинетен учен и нейните слова са за студенти, не за хора със завършено висше образование. Направи ми впечатление съдия П.Петков от СРС: единствен той препоръча съдиите да си издават присъдите въз основа на закона , но и да се вслушват в общественото мнение, защото хората не бърборят, а разсъждават. Представителят на прокурорите дръпна едно слово, от което в главата на хората нищо не остава ами ,прокурор! Та думата ми е за предложените съдийки във ВСС: Едната е с 30-годишен стаж, което предполага възраст около и над 55 години, другата пък - на хептен "презряла" възраст юрист от 1974 г. Очевидно и те като адвокатът са учили, когато който не можеше да се запише в престижна специалност, се захващаше с Право. Предполагам, че и техното кредо , остатък от социализма, е било Прави каквото ти наредят и да не те интересува мнението на хората!. Та с тези ли старци и баби ще вървим напред? Ега ти съдебната "реформираща се" власт! Не мога да разбера и защо само висши съдии могат да бъдат членове на ВСС?! Това означава априори елиминиране на провинциалните съдилища - апелативните и окръжните! Само софиянци ли ще решават какво да се прави - точно тези от СГС, САС, СРС и СОС, които бламираха ВСС?!

18

do18

преди 12 години

BCC trqbva da ce ractyri za6toto ca tam da ca6titavat camo cob6tvenite ci zaplati,bez da var6at rabota.MNogo ca cly4aite na fakti4ecki gre6ki na vi6i cadii,na koito cignali BCC otgovarq,4e ne e negova rabota da badat popraveni,a tova ca gre6ki na CADII C KARIERA.TOVA LI CA 4ECTNITE I PO4TENNI CADII.VAN BCC.ZA6TO NARODA DA IM PLA6TA ZAPLAITE-DA CTAVAT OV4ARI.NAGLOCT E MINICTARAT NA PRAVOCADIETO DA CI TRAE,cqka6 ne e minictar,a edin ot tqx.POZOR ZA bg c TAKAVA CADEBNA CICTEMA.

17

До # 16

преди 12 години

Пич, като ти чета словото, първото , което виждам, е че си скаран, ама много скаран с граматиката. Хайде да свикнеш да пишеш като хората, а не пУпОлизъм, да научиш къде се слагат запетайки и тирета - напр. по-различни; сетне свикни да се изразяваш логично, а чак тогава давай акъл на другите. Как ти звучи изречението "Все пак мисля, че е редно да уважаваме напусналите съдийки и всички останали магистрати...". Ами да сме ги карали да напускат не ; решили са ,напуснали са! Ако са искали да напускат, трябваше да сторят това преди година през април 2010 г. след оповестената далавера с висшите съдии в Приморско. Ама тогава си траеха. И сега: решила М.Михайлова да става член на ВСС, ама казва, че Съвета трябва да се разтури! Защо влиза тогава в състава на ВСС?!

fallback