Снимка: архив, Булфото

Членове на Висшия съдебен съвет бяха категорични, че няма да подават оставки. Това стана ясно по време на дискусията по повод постъпилите във ВСС становища от името на Управителния съвет нa Съюза на съдиите в България (ССБ) и от Българския институт за правни инициативи, които поискаха оставката на целия ВСС.

„Няма как ВСС сам да преустанови своите функции”, подчерта членът на ВСС Георги Шопов.

Петър Стоянов заяви, че няма да подаде оставка и допълни, че не бива да се реагира със същата агресия от страна на ВСС, каквато има към съвета. „Българският народ се интересува не толкова кой сме избрали, а какво е свършено. Да започнем след 20 години реформата отдолу нагоре. Гражданите искат бързо, качествено и справедливо правораздаване”, посочи Стоянов.

„Ако си подам оставката, то ще бъде, ако ми бъде поискана от квотата, от която съм избран”, посочи колегата му Пламен Стоилов. Той заяви, че опитите за дресировка на ВСС били непродуктивни. Стоилов обясни, че негови колеги са установили, че податели на SMS са хора, които "не ни познават и нямат понятие от работата на ВСС. Те са в стихията погрешно, хората се заразяват един друг".

Още по темата
Колегата му Цони Цонев пък получил SMS с текст: "ВСС – жълта тиква с червени семки". "Истината по въпроса е, че не беше избран кандидат, който ССБ подкрепи за председател на Сoфийския градски съд. Всичко останало е едно лицемерие", смята Цонев.

Ръководителят на инспектората към ВСС Ана Караиванова заяви, че има една част магистрати, които специализирали как да се промени властта. Затова тя предлага реформата да започне от ниските нива.
„Народът не се вълнува кой е избран за ръководител на прокуратура или съд, а как се решава проблемът с имотната мафия“, аргументира се Караиванова.

„Оставките са акт на лична воля. Ако посланието е, че ще персонализираме съдийките, които искат оставки, а вие няма да им ги дадете, то персонализирането на проблема е най-лошата линия, която може да се вземе”, каза на заседанието председателят на ВКС Лазар Груев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase