Снимка: Булфото

Делегатското събрание на съдиите издигна трима съдии за кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Димитър Фикиин, Марина Михайлова и Теодора Нинова ще се борят за заемането на местата на наскоро напусналите ВСС Капка Костова и Галина Захарова.

Марина Михайлова е съдия от Върховния административен съд. Тя е магистратът, който подписа с особено мнение оправдателното решение по делото за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган.

Димитър Фикиин е съдия от военно-апелативния съд, а Теодора Нинова гледа граждански дела във Върховния касационен съд (ВКС).

Още по темата

Кандидатурата на Нинова бе предложена от съдията във Върховния административен съд Марио Димитров, тъй като ВКС отказа да участва в попълването на квотата на ВСС.

Днешното събрание беше бойкотирано от Върховния касационен съд, Софийския градски съд, Апелативния и Районния съд в София и Окръжния съд в Благоевград. Отказът на магистратурите да излъчат кандидати постави под въпрос легитимността на събранието.

По закон обаче кворумът беше спазен – от 185-те делегати, които бяха изпратени, на общото събрание днес се явиха 167. Необходимият кворум е две трети от присъстващите, т.е. 124-ма души.

ВСС ще гласува кандидатурите на тримата съдии на 12 септември.

Двамата от тях, които съберат най-много гласове, ще заемат местата на подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова. Съдийките се оттеглиха от ВСС след избора на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд, като заявиха, че съветът е направил поредица от съмнителни назначения без сериозен дебат.

След като бе издигната за кандидат-член на ВСС съдия Марина Михайлова коментира пред журналисти, че споделя позицията на Галина Захарова и Капка Костова за работата на ВСС.

"Но не е време за бойкот, защото предстоят избори на съдии и прокурори във всички звена на съдебната система и избори на специализирани съдилища", изтъкна тя и обеща да се бори за прозрачност и обективност. По думите й може да се формира едно ядро, което да промени политиката на ВСС.

Относно отказа на едни от най-важните съдилища в страната да участват в излъчването на кандидати за ВСС, тя попита: "Редно ли е сега да бойкотираме, или трябва бързо да преустройваме съдебната система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase