Висшият съдебен съвет избра Светлозар Костов за шеф на специализираната прокуратура.

Костов, който е обвинител в Бургаската окръжна прокуратура, бе единственият кандидат за ръководител на спецзвеното.

15 членове на ВСС подкрепиха кандидатурата му, един гласува "против", а двама се въздържаха.

При представянето на концепцията си Костов заяви, че разследванията на специализираната прокуратура не трябва да се превръщат в риалити шоу.

"Ще търся колеги, които нямат чиновническо мислене, а такива, които работят когато и колкото трябва", каза той пред членовете на ВСС.

Името на новия шеф на специализираната прокуратура нашумя в медиите със скандалното му изказване "Вързахме кънките на Стависки" и снимката му на пързалка с кънки, след като през 2009 г. Бургаският апелативен съд наложи ефективна присъда от 2 години и половина на фигуриста.

Още по темата

Преди повече от година Светлозар Костов бе командирован в София и работи единствено по делото "Октопод". Година и половина след ареста на Алексей Петров обаче обвинителният акт така и не е стигнал до съда.

Преди време той раздели материалите по делото – акт, който впоследствие бе отменен от Върховната прокуратура.

По рано днес ВСС избра прокурора от ВКП Борислав Сарафов за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Изборът за шеф на специализирания апелативен съд бе отложен с една седмица, след като членовете на съвета прецениха, че единственият кандидат – председателят на Окръжния съд в Хасково Росен Русев, трябва да допълни концепцията си.

Мястото за шеф на специализирания наказателен съд пък е овакантено, след като съдия Станимир Миров оттегли кандидатурата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase