Снимка: БГНЕС

Рекет и разгласяване на държавна тайна – до това се свиха обвиненията срещу сочения за организатор на т.нар. Октопод – Алексей Петров.

На днешното заседание на Софийския градски съд по мярката за неотклонение на Петров стана ясно, че на 9 август срещу него е повдигнато това обвинение.

“Театърът на абсурда, наречен “Октопод”, приключи. Сега започва циркът на Костов” (Светлозар Костов – прокурорът по делото, бел. ред.), заяви Алексей Петров на излизане от съдебната зала минути преди съдът да се произнесе дали той да остане в ареста или не.

Обвинението срещу Алексей Петров е за това, че е организирал и участвал в престъпна група единствено за рекет, в която членове са били още двама от задържаните при полицейската операция в началото на годината – Антон Петров – Хамстера, и Марчело Джотолов.

Обвиненията са въз основа на показанията на свидетелите Георги Цветанов и Валентин Шотев.

“Прокуратурата изрично е записала, че Алексей Петров няма никакво отношение към организираната престъпна група “Октопод”. Тя остава с петимата души в друго дело и има писмено становище, че той не е обвиняем по това дело и няма отношение към него”, обяви защитникът на Алексей Петров адв. Ина Лулчева.

Според другия защитник на Петров – адвокат Васил Василев, обвинението няма нищо общо с твърденията за изпиране на пари, данъчни престъпления и сводничество, в които първоначално бяха уличени задържаните.

“Това е разбирането за Октопода. Оказа се, че няма такъв”, коментира адвокат Ина Лулчева и продължи:

“Те казаха, че има Октопод, че той е проникнал в държавата, че това е причината държавата да не върви. И в един момент доказателствата се свиват до едни семпли обвинения за междуличностни разправии. Дали някой е ударил някого, за да му подпише някакъв документ”.

По думите й в новото обвинение става въпрос за едни “много тривиални престъпления” отпреди 10 години.

Адвокат Лулчева заяви, че за тези факти се е знаело, имало е сигнали и до вътрешния министър, и до бившия главен прокурор Никола Филчев, и до сегашния главен прокурор, и до главния секретар на МВР през 2004 г. – Бойко Борисов.

“Всички те са преценявали, че тези свидетели говорят неистини, уличавайки Алексей Петров”, изтъкна тя.

Срещу Алексей Петров остава обвинението за разгласяване на държавна тайна за секретния документ на ДАНС, който той предаде на премиера Бойко Борисов в качеството на съвестен гражданин.

Днес адвокатите на Алексей Петров обявиха, че е категорично установено, че това, което е открито при претърсванията на басейн "Спартак", е “копие на копие”.

По документа от ДАНС са работели само десетина прокурори от Върховната касационна прокуратура, включително и главният прокурор.

Още по темата

Според защитата прокуратурата не събира доказателства по това обвинение.

“Никой не разследва тези прокурори дали информацията не е изтекла от тях”, каза адвокат Васил Василев.

Той потвърди, че прокуратурата възнамерява да внесе обвинителния акт срещу Алексей Петров в съда в началото на октомври.

Адвокат Василев коментира и изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че новият развой на събитията е тактика на прокуратурата.

Василев подчерта, че все пак съдебната и изпълнителната власт са две отделни и не би трябвало да има намеса.

“Понеже стана ясно, че за вътрешния министър законът е по-маловажен от неговите представи за справедливост, ако може, да ни информира кое е справедливо по това дело, за да не направим гаф”, иронично помоли адвокат Васил Василев.

По думите му е станало тенденция хора с много висящи дела системно да се използват като професионални свидетели.

Прокурорът по делото Светлозар Костов отказа всякакъв коментар и не отговори на въпросите на чакащите го журналисти какво всъщност става с “Октопод"-а.

Очаква се след 17 часа съдът да се произнесе дали Алексей Петров ще остане в ареста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase