Снимка: Булфото

Вече има желаещи да работят в спецпрокуратурата и да я оглавят, каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти.

Обвинител №1 не пожела да назове имена, но уточни, че вече е разговарял с няколко души, които са проявили интерес.

Той отново изказа мнението, че трябва да се преразгледа обсегът на делата, които ще гледат спецсъдът и прокуратура, така че да се занимават само с най-тежките производства.

Още по темата

"Ако има голямо претоварване на прокурорите и от там съмнително бъдеще, вероятно много от тях ще бъдат демотивирани", изтъкна Велчев.

Според него е изключено да се стигне до ситуация, в която да липсват кандидати за прокурори в спецмагистратурата, но уточни, че е по-важно не само да има желаещи, а да бъдат избрани най-добрите сред тях.

Очаква се следващата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме наредбите за конкурсите и атестациите на тези магистрати.

"Ако бройката за спецпрокурори остане такава, каквато ВСС я заложи, всички те ще бъдат претоварени. Но ако се промени компетентността на съда, тя ще е достатъчна. Иначе ще настоявам тя да се увеличи", посочи Борис Велчев.

Той изрази надежда предвидените за спецмагистратурата 6,4 милиона лева да са правилно изчислени и да стигнат.

Борис Велчев не пожела да коментира дали прокурор Светлозар Костов, който вече над година работи по т.нар. дело "Октопод", е поискал да се кандидатира за специализираната прокуратура.

Попитан дали е редно един прокурор да гледа само едно дело над година, а други – много повече, Велчев заяви, че е склонен да се съгласи с твърдението, че в прокуратурата е създадена лоша организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase