Снимка: Булфото

Правосъдното министерство обмисля до края на годината да предложи промени в Наказателния кодекс и от него да отпаднат текстове, които с времето са станали излишни, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Днес тя се срещна с юристи, за да обсъдят кои от текстовете в кодекса трябва да отпаднат.

Идеята е определени престъпления да бъдат декриминализирани още преди да бъде завършен проектът на новия Наказателен кодекс, а целта е да се „разтовари“ съдебната система. Промените ще засегнат около една трета от целия кодекс.

Като примери за такива мъртви текстове юристите посочиха „безделничество“, „укриване на пречка за брак“, „самоволно отклонение от задължително административно заселване“ или „спекула“.

Сега тези престъпления се преследват и чрез административни наказания, което прави излишно присъствието им в наказателния кодекс.

Росен Димов от Върховната касационна прокуратура посочи, че заради дублирането на правомощията на прокурорите и контролните органи, отговорността се прехвърля между тях, което не е от полза на обществото.

Юристът Ива Пушкарова даде пример с продажбата на некачествена вещ и измама от доставчик или клиент. По думите й, ако тези текстове се разследват като престъпления, резултатът ще бъде същата глоба, която иначе бързо може да бъде наложена от Комисията за защита на потребителите.

Подобни текстове са защитени от търговското и гражданското право, а глобите за тях са по-високи от тези, предвидени в наказателния кодекс, коментират още експертите.

Като пример за остарял текст бе посочена и спекулата. Съществуващият текст определя като престъпление купуването на стоки на по-ниска цена и продаването им на по-висока. Росен Димов коментира, че вече живеем в условията на пазарна икономика и по тази логиката половин България трябва да е в затвора.

Обмисля се и определени престъпления да се преследват от наказателна отговорност само в по-крайни случаи. Пример за това е унищожаването или повреда на чужда вещ, като това да се случва само ако става въпрос за големи суми пари.

Сред идеите е и шофирането в нетрезво състояние да се преследва наказателно само ако водачът е с над 1,6 промила алкохол в кръвта.

Министър Маргарита Попова обаче заяви, че няма да подкрепи това предложение, тъй като у нас става дума за „епидемия“ от случаи на шофиране след употреба на алкохол.

Правосъдният министър добави, че Наказателният кодекс няма да се смали след промените, тъй като на мястото на отпадналите текстове ще бъдат вкарани нови и осъвременени с европейското законодателство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase