Владимира Янева. Снимка: БТА
fallback

Ако Владимира Янева е допуснала нарушение при декларирането на имотите си, ще й бъде потърсена отговорност, заяви пред БНР председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев пред БНР.

Коментарът му е във вразка с информация в медиите, че новият председател на Софийския градски съд (СГС) е пропуснала да декларира някои от имотите си.
Проверката трябвало „спокойно и хладнокръвно” да установи фактите.

Цонев уточни, че Сметната палата е компетентният орган, който е трябвало да засече евентуално нарушение. Според него, ако информацията е била изнесена на време, ВСС е щял да прекрати процедурата по избор на нов председател на СГС до изясняване на случая.

Цонев добави, че инспекторатът към съдебния съвет е поел ангажимент да провери дали Янева е допуснала конфликт на интереси при гледането на делото срещу шефовете на "Софийски имоти", които са продали два имота на баща й.

Oще по темата

Изборът на Янева за председател на СГС стана причина за оставките на съдиите Капка Костова и Галина Захарова,  които главният прокурор Борис Велчев определи като голяма загуба за Висшия съдебен съвет.

Все пак според Цонев "няма криза във ВСС" въпреки оттеглянето на двете съдийки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

ЙОЦО

преди 13 години

СЪС СИГОРНОСТ ЩЕ Я НАКАЖАТ.....МЪМРЕНЕ ПРЕД СТРОЯ.НАРОДЕЕЕ, НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ.

50

Отвод

преди 13 години

Г-н Цонев, Вие случайно да сте чували в кои случаи магистрата трябва да си направи самоотвод? В този случай това действие на съдия Янева е абсолютно задължително. Тя ще извършва действия по реализирането на най-строгата юридическа отговорност - наказателната по дело в която тя участва като страна - купувач, макар и с пълномощно. Това, че сметната палата ще проверява дали е декларирала имота е ала-бала. Тя е представлявала баща си по тази сделка и няма как имота да е придобит на нейно име.

49

До # 45

преди 13 години

Интересно, къде прочете автобиографията й? Доста се рових за нейно C-V, но не намерих. Да не работиш в деловодството на ВСС? Относно конкурсите: как ти звучи конкурс за гл.прокурор на РБ: един-единствен кандидат, без нито един ден стаж като прокурор. Изискването за гл прокурор е минимум 10 , а може би 15 години стаж като прокурор, от които поне 5 години на ръководна длъжност. Същото е в сила и за конкурса за шеф на ВКС - явява се професор, без нито един ден стаж като съдия, вкл. като съдия на ръководна длъжност. Одобрени са единодушно! Това го знаят и Н.Куцкова, и Д.Здравкова, мисля че и Захарова! Ама тогава не протестираха и не подадохаоставки!

fallback