Ако Владимира Янева е допуснала нарушение при декларирането на имотите си, ще й бъде потърсена отговорност, заяви пред БНР председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев пред БНР.

Коментарът му е във вразка с информация в медиите, че новият председател на Софийския градски съд (СГС) е пропуснала да декларира някои от имотите си.
Проверката трябвало „спокойно и хладнокръвно” да установи фактите.

Цонев уточни, че Сметната палата е компетентният орган, който е трябвало да засече евентуално нарушение. Според него, ако информацията е била изнесена на време, ВСС е щял да прекрати процедурата по избор на нов председател на СГС до изясняване на случая.

Цонев добави, че инспекторатът към съдебния съвет е поел ангажимент да провери дали Янева е допуснала конфликт на интереси при гледането на делото срещу шефовете на "Софийски имоти", които са продали два имота на баща й.

Още по темата

Изборът на Янева за председател на СГС стана причина за оставките на съдиите Капка Костова и Галина Захарова,  които главният прокурор Борис Велчев определи като голяма загуба за Висшия съдебен съвет.

Все пак според Цонев "няма криза във ВСС" въпреки оттеглянето на двете съдийки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase