Снимка: Булфото
fallback

Върховният касационен съд оправда окончателно петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров (Чората), съобщиха от пресцентъра на съда.

Решението на съда е подписано с особено мнение от съдията Пламен Паунов.

В решението си магистратите посочват, че Димитров е починал при полицейска операция, а "субективното отношение на подсъдимите към смъртта не сочи на умисъл (пряк или евентуален), което е видно от причината за смъртта".

ВКС приема становището на петорната експертиза по делото, че смъртта на Ангел Димитров се дължи на "позиционна асфиксия" (задушаване), а не на "тежка черепно-мозъчна травма и руптура на аортата".

Съдиите цитират и заключенията на експертите, че Ангел Димитров е имал редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност".

Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

"Благоприятен терен за асфиксия са още умерената обща охраненост на пострадалия и анатомично по-късата му шия", мотивират се съдиите.

ВКС стига до заключението, че полицаите са действали правомерно по време на ареста, тъй като са разполагали с правото да приведат Димитров в позиция "легнал на земята с ръце на ърба" в рамките на един час.

Операцията по задържането е продължила около десет минути, а смърт при асфиксия настъпва за около 3-4 минути, пише в решението.

Oще по темата

Според съдиите полицаите не са могли да предвидят смъртта на Димитров и в случая липсва непредпазливост или немарливост на действията им.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".

Повод за акцията бе постъпила оперативна информация, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.

Подсъдими за смъртта му бяха полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС.

Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

180

Анонимен

преди 12 години

*** без един ден трудов стаж , подтикващи децата ни към извършване на престъпления , употреба на наркотици, проституция и други гадости трябва да бъдат непрестанно и непрекъснато респектирани ! Родителите на тези *** също , защото само *** може да роди и възпита себеподобно животно ! Само бой тормоз и за награда , че не са им отрязани *** кратуни , да ходят в Белене ,Скравена и ли в урановите мини ! Бах ги в *** !

179

x3m

преди 12 години

да не би да си мислите, че никъде по света ченгетат не постъпват така?! Не може да сте толкова наивни, или??!! Ставински и той отърва кожата, а уби невинни. Тези поне освиткаха бая ми ти гад...

178

ефенди

преди 12 години

Ами полицайчето дето уби момиччето в софия то зе 3 години условно или тя беше наркодилър а сигурно от операция "Ученичките"

fallback