Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Димитров почина през 2005 година в центъра на Благоевград при задържането му в хода на специализирана полицейска операция „Респект“. Подсъдими за смъртта му са полицаите майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Делото се точи повече от пет години и стига за втори път до ВКС. Първоначално подсъдимите бяха осъдени на общо 82 години затвор, но ВКС върна делото обратно на Военно-апелативния съд поради допуснати нарушения на процесуалните правила.

Още по темата

В края на миналата година магистратите намалиха двойнo присъдите на подсъдимите. Майор Мирослав Писов беше осъден на 9 г. затвор, а останалите четирима – на по 8 г. лишаване от свобода.

Сега всички страни в процеса обжалват това решение.

Според тезата на прокуратурата и близките на Ангел Димитров той е бил умишлено умъртвен, а присъдите не са достатъчно високи.

Според защитата на подсъдимите техните действия при ареста не са оказали влияние върху Чората, а причината за смъртта му са тежките здравословни проблеми, които е имал.

Адвокатите се позоваха на последните медицински експертизи, според които нараняванията по тялото на починалия са били леки.

Адвокат Васил Василев, който представлява семейството на Ангел Димитров, оспори тази последна експертиза, изтъквайки, че вещите лица са пропуснали в заключението си основни факти като многобройни увреждания по тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase