Снимка: Булфото

Линията на поведение на министъра на вътрешните работи  увеличава без причина и без това високото ниво на недоверие, което обществеността има към съдебната система. Това се посочва  в доклад на Европейската асоциация на съдиите, разпространен от Съюза на съдиите в България. 

От съюза напомнят, че в края на януари в София беше "мисия за установяване на фактите" от Европейската асоциация на съдиите.

В доклада се посочва, че нереалистичните очаквания за тежки присъди и предположенията и дори обвиненията на министъра на вътрешните работи за корупция и липса на компетентност на съдиите излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона.

Критичните мнения за състава на Висшия съдебен съвет, липсата на прозрачност при назначенията са били изразявани и преди в становища на неправителствени  организации, Венецианската комисия и ЕС, припомнят експертите.

"Ние подкрепяме намеренията на министъра на правосъдието да засили позицията на ВСС, но същевременно подчертаваме необходимостта ВСС да подобри качеството и прозрачността на работа и да има готовност да застане пред обществеността в защита на върховенството на закона, включително и на независимостта на съдебната система като цяло и на нейните членове", пишат в становището си от Европейската асоциация на съдиите.

Още по темата

Съюзът на съдиите в България работи много активно в защита на независимостта на съдебната система и сигнализира за недостатъци в съдебния процес, поставяйки ги на дневен ред пред правителството.

Неговите усилия са високо оценени от интервюираните с изключение на министъра на вътрешните работи. Въпреки това правителството често пренебрегва вижданията на съюза, се казва в позицията на Европейската асоциация на съдиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase