Хасан Азис. Снимка: Архив Булфото

Фалстарт на процеса за „Водното огледало“ в Кърджали. Софийският районен съд не даде ход на делото срещу кмета на Кърджали, защото не получил обвинителния акт в законовия срок.
 
Хасан Азис е обвинен, че през 2009 г. той се опитал да подведе Министерството на регионалното развитие и благоустройството за цената на имот, включен в проекта „Водно огледало“.

Още по темата

Според оценките на обвинението, реалната цена на парцела от 16 дка е била 844 000 лева. Азис е представил оценки на имота пред тогавашните министри на благоустройството Асен Гагаузов и на финансите Пламен Орешарски, според които цената била над 8 млн. лв.
 
Трима висши прокурори подготвят обвинението срещу Хасан Азис. Защитата на кмета обаче беше подкрепена от два автобуса негови съграждани от Кърджали, пътували на собствени разноски до София.

Естествено, и подсъдимият, и неговите съграждани твърдят, че процесът е политически.

Доказателството им: досъдебната фаза по делото е приключила през март 2010 година, а процесът тръгва само четири месеца преди президентските и местните избори.

Прокурорът по делото Пламен Георгиев коментира, че градоначалникът на Кърджали Хасан Азис е извършил престъпление и трябва да си понесе отговорността.

За измама на длъжностно лице, причинила щети на държавата в големи размери, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase