Военният съд ще произнесе решението си по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев на 7 март.
Пред съда днес в закрито заседание бяха изслушани пледоариите на страните.

Прокуратурата поиска наказание 5 години лишаване от свобода за бившия министър, който е подсъдим за сключването четири неизгодни сделки.

Николай Цонев е подсъдим за четири неизгодни сделки за самолетни и авточасти, сключени през 1999 г., когато е бил шеф на Дирекция „Управление на доставките“ във военното министерство.

Според обвинението той е нарушил Закона за обществените поръчки, а със сключването на неизгодните сделки министерството е било ощетено с над 970 000 лева.

Още по темата

Адвокатът на Цонев с е пледирал за оправдателна присъда. По думите му всичко, което е постигнато с договорите, е в съответствие с проведени обществени поръчки. По някои от тях имало неизпълнение от страна на доставчика, но за това не можело да е виновно Министерството на отбраната.

Срещу бившия министър на отбраната се водят няколко дела, по две от които той вече получи оправдателни присъди на първа инстанция.

Софийският градски съд го оневини по делата за сключване на неизгодна сделка за покупка на мобилни хангари и за неправомерно разпореждане със средства от капитала на дружеството „Терем“.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase