Николай Цонев. Снимка: Булфото
fallback

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по делото „Терем“.

Цонев е подсъдим за това, че в качеството си на министър и едноличен собственик на капитала на дружеството се е разпоредил със средства не по предназначение.

Според обвинението през юни 2009 г. в нарушение на закона той е увеличил капитала на дружеството с 38 млн. лева и така държавата е била ощетена – не е получила дивиденти, защото при преразпределението на печалбата за 2008 г. постъпилите финансови средства са останали в „Терем“.

Съдът отхвърли като неоснователен предявения от финансовия министър Симеон Дянков граждански иск за 19 млн. лв. за имуществени вреди.

По-рано прокуратурата поиска 2 години и половина условна присъда за бившия министър.

Oще по темата

„Не съм извършил престъпление, даже нарушение не съм извършил”, заяви в последната си дума пред съда Николай Цонев.

Адвокатът му Васил Василев пък заяви, че вреда за държавата не е настъпила, защото с увеличението на капитала на „Терем“ вместо да й бъдат изплатени около 19 млн. лв. (50% от печалбата за 2008 г.), тя е станала собственик на акции за 38 млн. лв.

Това е втора оправдателна присъда, която Николай Цонев получава по водените срещу него дела.

През ноември 2010 г. той бе оправдан по дело за неизгодна сделка за над 8 млн. лева за купуване на мобилен завод за метални конструкции.

Срещу Цонев се водят още две дела – едно във Военния съд и пословичното дело за подкуп в Софийския градски съд.

По него Цонев е подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 13 години

Стига герберска пропаганда, за 2009 и 2010 Дянков взе държавния дивидент от 80% от Арсенал и завода се декапитализира, хората останаха без работа, а завода ще фалира. Абсолютно правилно от икономическа гледна точка Цонев не е декапитализирал Терем. поточната линия за хангарите стои на митницата защото Военно министерство не превежда на МФ 1 млн. ДДС, а в същото време Фалкона на правителството и всички МиГ 29 се нуждаят от хангари и ръждясват. Аню Ангелов май заслужава съд за безстопанственост?

133

Анонимен

преди 13 години

Каквото обвинението, такава и присъдата. Защо все съдът да е виновен. нека някой види какви обвинителни актове се пишат, пък тогава... Не може за всяка нелепост хрумнала на прокуратурата да чакат осъждане.

132

АНОНИМЕН

преди 13 години

АМА АЗ НЕ СЪМ И ЗА СЕКУНДА ПОВЯРВАЛ ЧЕ ЩЕ ГО ОСЪДИТЕ ПРОСТО НОВИНАТА Е СЛЕД МОЯТА ПРОГНОЗА

fallback