Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщи БТА.

Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове и казармени помещения.

Машината е струвала на държавата близо 13 милиона лева, като парите били взети от бюджета на военновъздушните сили.

Военните прокурори са повдигнали обвинението на Цонев в качеството му на бивш управител на дирекциите "Снабдяване и търговия" и "Управление на доставките" към МО.

По това обвинение той ще отговаря за сключени неизгодни, според прокуратурата, договори за доставки и съхранение на хранителни продукти на армията.

Според прокуратурата от тези сделки министерството е ощетено с около един милион лева и 143 000 долара.

В края на август прокуратурата възобнови три досъдебни производства срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев след извършени служебни проверки от Военноапелативната прокуратура.

Разследванията се отнасят за периода 1999–2000 година.

Още по темата

Веднага след като гръмна "розовият" скандал в МО, Цонев обяви, че ако е имало злоупотреби, то контролната система в министерството е щяла да ги улови.

Той смята, че отговорност за розовите БМВ-та носи директорът на изпълнителната агенция, която ги е купила, а след това още две агенции, които са ги наследили, но не са ги пребоядисали.

"Съжалявам, че тези розови истории развалиха имиджа на министерството, който съм градил. Розовите БМВ-та никога не са били ползвани от Министерството на отбраната", каза през септември Николай Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase