Киро Киров. Снимка: Булфото

517 хиляди евро са платили близките на Киро Киров, за да бъде освободен от похитителите. Това разказа бизнесменът, който днес свидетелства по делото срещу групата за отвличания „Наглите“.

Пред журналисти Киров заяви, че е подал граждански иск за връщането на откупа.

„Подал съм граждански иск за връщане на откупа, който съм платил в размер на 517 000 евро, но без никакви надежди", каза той, цитиран от агенция Фокус.

Всъщност шансовете искът да бъде уважен на този етап от процеса са нищожни. Причината е, че срещу „Наглите“ са повдигнати обвинения за отвличания и телесни повреди, но не и за изнудване.

Похитените не могат да претендират за връщане на сумите, тъй като откупите са платени от техни близки, които нямат права в този процес. Те могат да заведат дела за връщане на парите, но ако „Наглите“ бъдат признати за виновни от съда.

Още по темата

Пред съда днес Киро Киров разказа за дните на плен в „къщата на ужасите“. Отвлечен е на 27 март 2009 г. от трима души. Закопчали са го с белезници, нанесли му побой и са го отвели в една от квартирите, където е държан 17 дни. Бил окован с верига и не е чувал нищо по време на плена.

Похитителите са взели всички вещи, които са били у бизнесмена – два пистолета, писалка Монблан, запалка Дюпон. Киров разказа, че не може да разпознае лицата на хората, които са го отвлекли, но след залавянето на бандата е разпознал отнетите му вещи в следствието.

Бизнесменът разказа за шока от отвличането. По думите му, докато е бил в плен, е бил в състояние да помни единствено телефона на сина си, като е объркал дори и него. През цялото време на плен в главата му е изниквал въпросът как е възможно да се случи това.

Друг от свидетелите – Борислав Атанасов, разказа, че е освободен от похитителите срещу 263 хиляди евро откуп.

Атанасов е отвлечен на 27 юли 2009 г. пред дома му на бул. „Симеоновско шосе” и е държан в плен 14 дни.

Отвлечен е от двама души със сив джип мерцедес. Както всички похитени, които до момента свидетелстваха срещу „Наглите“, и Борислав Атанасов каза, че не може да разпознае нападателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase