Снимка: Булфото

Софийският градски съд не даде ход на делото срещу групата за отвличания „Наглите“. Причината стана отсъствието на адвокат Йордан Киров, който защитава обвинения като ръководител на бандата Ивайло Евтимов – Йожи.

Вторият сочен за организатор на групата Прокопи Прокопиев – Културиста, пък не е получил обвинителния си акт. Той е и с наскоро назначен защитник, който поиска време, за да се запознае с делото. Затова и процесът ще започне чак на 22 декември, а не във вторник, както бе предварително планирано.

Днес в съдебната зала дойдоха почти всички жертви на групата за отвличания.

Бизнесменът Мехмед Чакър, който е един от първите похитени, е предявил иск да се конституира като частен обвинител. Джорджио Марков – ученикът, който бе отвлечен през 2008 г. едва 14-годишен, и майка му Катрин са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци.

122-ма души са призовани за свидетели в процеса. По делото са назначени запасен съдия и допълнително двама резервни съдебни заседатели.

Бизнесменът Киро Киров, който бе отвлечен в началото на 2009 година, днес коментира, че въпреки задържането на групата, все още не е спокоен и се движи с охрана.

„Вече близо 2 години не ходя на обществени места – на театър, на кино... Като затворник съм“, призна Киров.

„Виждате ли този белег?“ – попита той и посочи към устната си, „От тях е“. Бизнесменът призна, че все още мисли за случилото се, но поне е спрял да сънува.

„Дано да получат това, което заслужават“, бе лаконичният коментар на последния отвлечен – Румен Гунински.

Младежът обаче каза, че никога не е виждал похитителите си и няма как да каже дали те са сред подсъдимите.

Още по темата

Илиян Цанев – студентът, който бе отвлечен през 2007 г., каза, че вярва, че ще разпознае похитителите в съдебната зала, макар и трудно.

Катрин Маркова пък обясни, че синът й Джорджио все още трудно се справя със случилото се. Не го е довела в съда, за да не му се налага да преживява наново всичко.

„Който има дете, трябва да му е ясно какво е да го няма вкъщи, да не знаеш какво му се случва и да ти го изхвърлят на улицата, без да може да ходи. Не можеше да ходи – обездвижено, вързано 14 дни с белезници за легло“, коментира Катрин Маркова.

Тя разказа, че още през 2008 година е отишла в полицията и е дала имена и телефони на похитителите на сина й.

„Нормално е, като се разровиш и като виждаш, че няма държава. И ти тръгваш да си търсиш по свой начин нещата. То се разбира, София е малка, така че всичко се знае. Това че не искат да се стопират, не значи, че не се знаят нещата“, отговори Маркова на въпрос как е стигнала до извършителите.

А обяснението й за това, че 2 години след похищението на сина й нямаше развитие: „Ами, обяснявам си го със следващите 16 отвлечени. Още 16 отвлечени, 16 откупа и 16 семейства, които не знаят какво се случва. Моя син го плашиха, че ще му отрежат ухото, на следващото момче му отрязаха ухото“.

„Ако не ги осъдят, тогава наистина нямаме държава“, категорична бе Катрин Маркова.

Тя каза, че очаква "Наглите" да получат минимум 15 години затвор. Това обаче е невъзможно, тъй като 15 години е максималното наказание, което могат да получат подсъдимите, и то тези, които са обвинени като организатори на групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase