Снимка: БГНЕС

„Полицейска акция! Всички на земята“. Това са крещяли похитителите секунди преди да отвлечат Джорджио Марков – ученикът, който става жертва на групата за отвличания едва 14-годишен.

Джорджио Марков е първата жертва, която свидетелства по делото срещу „Наглите“, след като Софийският градски съд даде ход на делото. В края на януари 2008 г., след 11 дни в плен, за момчето са платени 391 166 лева откуп и то е освободено от похитителите.

Днес Джорджио Марков разказа пред съда, че е отвлечен на 11 януари, когато се е прибирал от училище заедно с чичо му. Трима въоръжени и с маски на лицата го набутали в черен джип, нахлузили на главата му черна платнена торба и омотали скоч около очите му.

Те имали радиостанции, с които прихващали честотата на полицията.

Похитителите му прибрали gsm-а, ученическата раница и часовника. Преди да го оставят в къщата, където е държан в плен, те го питали дали има втори мобилен телефон и го заплашили, че ако ги лъже, няма да види майка си.

Джорджио разказа, че е бил държан в стая 2х3 метра без прозорци, с легло, една кофа за тоалетна, инсталирана камера и телевизор, който бил и единственият начин да се ориентира в дните. Ръцете му били заключени с белезници, а единият му крак бил прикован към леглото с верига.

Похитителите влизали само за да му оставят храна, с маски на лицата и всеки път той трябвало да нахлузва на главата си черна торба.

По думите на Джорджио един от групата играел ролята на „доброто ченге“. Похитителите дори му върнали учебниците, които носел, за да има с какво да се занимава, докато е в плен. Когато момчето вече започнало да пада духом и да губи апетит, му обяснили, че скоро ще се разберат с майка му.

Един ден дошло „доброто ченге“ и му казало, че майка му иска да го чуе. Записал го с диктофон и го накарал да прочете заглавие от вестник.

В крайна сметка се стигнало до освобождаването му. Накарали момчето да се съблече, след това му дали дрехи, омотали тоалетна хартия около очите му, която вързали със скоч и го напръскали обилно с дезодорант. След това го качили в автомобил и потеглили.

В един момент колата спряла, Джорджио бил инструктиран да стои където го оставят, защото майка му ще дойде. Свалили го на земята, напръсквайки го отново с дезодорант и потеглили. Момчето свалило скоча и видяло че стои на някакъв булевард.

„Облегнах се на мантинелата и зачаках. Скоро дойде майка ми“, каза той.

Още по темата

През цялото време докато Джорджио разказваше историята на отвличането, до него седеше, за да може да чува, един от подсъдимите – Прокопи Прокопиев, обвинен заедно с Ивайло Евтимов като организатор и ръководител на групата за отвличания.

„Споменът не избледнява“, каза Джорджио пред съда. Скоро след като е освободен, той е изпратен от родителите си в чужбина и в момента не живее в България. Признава, че когато се връща и трябва да излезе, за да се види с приятелите си, все още се страхува.

Днес по искане на защитата бяха прочетени показанията на Джорджио Марков, дадени дни след отвличането. Причината бе, че пред съда той не успя да даде описание на външния вид на къщата, в която е заставен да живее, а тогава много по-подробно я е описал пред разследващите.

Той коментира, че не знае защо е разказал това и вече не помни подробности.

Делото срещу групата за отвличания ще продължи на 7 януари с показания на три жертви на отвличания – Румен Гунински, Илиян Цанев и Михаил Краус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase