Делото срещу Красимир и Николай Маринови – Маргините, е образувано след сигнал от Димитър Вучев – Демби.

Това стана ясно на първото заседание на Софийския апелативен съд (САС) – пет години след акцията по задържането им и няколко месеца след присъдата на градските магистрати.

САС днес даде ход на процеса срещу Маргините, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Стефан Рангелов, обвинени в подготовката на три убийства – на ген. Любен Гоцев и вече покойните Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора.

През септември 2005 година Демби е подал сигнал в „Криминална полиция“ срещу група, която се готви да извърши няколко убийства.

Това стана ясно от думите на Николай Спасов, служител на сектор „Наркотици“, който днес даде показания пред съда.

Демби казал пред полицаите, че има информация за група за поръчкови убийства. Една от основните й задачи била ликвидирането на Иван Тодоров – Доктора, бизнесмен от Сандански и депутат от „Атака“.

Разказал, че Бисер Илиев е част от групата заедно с още двама души, които са били осъдени за убийството на Валентин Алексиев – Лисицата, извършено през 1996 г. в София.
 
Вучев обяснил, че идва, за да даде тази информация, защото „в момент в който България чака присъединяване към ЕС, не може да се допусне такава дестабилизация“.

Ден преди явяването на Демби в „Криминална полиция“ дошъл Мартин Станков – Рашо. Той обяснил, че знае от Вучев за групата и се опасява за живота си.

Още по темата

Рашо е сочен за дясна ръка на Златомир Иванов – Баретата, и в момента полицията го издирва във връзка с делото срещу 21-членната група, обвинена за наркоразпространение.

Самият Димитър Вучев е основният свидетел в процеса. На едно от последните заседания по делото „Баретата“ той заяви, че е познавал Рашо, но от 2002 г. не поддържат отношения, защото се оженил и решил да скъса връзките с хора, които се занимават с наркотици.

Главсекът на МВР не пратил в съда оперативното дело. Ще дава обяснения

На днешното съдебно заседание стана ясно, че главният секретар на МВР Калин Георгиев не е предоставил на Апелативния съд оперативното дело по групата, по което са разследвани Маргините.

Делото е било изискано от МВР, но в съда са получени само няколко отделни документа – рапорти, които обаче нямат силата на доказателства.

Затова и САС изиска обяснение от главния секретар за причините, по които не е изпълнил разпореждането на съда. Освен това оперативното дело трябва да бъде предадено до следващото заседание на съда на 24 януари.

„Не може полицията да преценява какви доказателства да се предоставят на съда“, заяви в съдебната зала адвокат Марияна Тодорова, която защитава Бисер Илиев.

По-късно пред журналисти тя коментира, че вероятно Калин Георгиев има някакви притеснения за „лицата, които ще излязат“ и които фигурират в разработката.

Марияна Тодорова, която защитава и Златко Баретата, каза, че няма никакви притеснения от показанията на Демби, напротив – ще обърне внимание на разминаванията между събитията и показанията на Вучев.

Според Тодорова вероятно прокурорите от Софийската градска прокуратура са имали някакви притеснения, свързани с показанията на Демби, и името „изскача“ по делото „Маргините“ чак на втората инстанция.
Догодина по делото ще бъде разпитан и Димитър Вучев – Демби, и защитеният свидетел Иво Илчев, който днес не дойде в съдебната зала.

Днес в съдебната зала не бе един от обвиняемите – Стефан Рангелов, който получи инфаркт. Съдът обаче даде ход на делото, след като той е декларирал, че не възразява процесът да се гледа в негово отсъствие.

Не се явиха и братята Маргини – Николай Маринов е в неизвестност от няколко месеца и процесът срещу него се води задочно. Красимир Маринов пък не е длъжен да бъде в залата. Двамата получиха оправдателни присъди от Софийския градски съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase