– Знаете ли защо сте тук?

– Да, за да свидетелствам срещу Дон Корлеоне на българската мафия.

Така започна разпитът на Димитър Вучев – Демби, по делото срещу Златомир Иванов – Баретата, и още 20 души, подсъдими за организиране и участие в група за разпространяване на наркотици.

Демби, който бе глобен с 500 лева и трябваше да бъде доведен принудително в Софийския градски съд, след като не се яви на предишното заседание, днес дойде сам в Съдебната палата.

Вучев обясни, че не е дошъл предишния път, защото бил заплашен. Разказа че някакъв човек се свързал с негов комшия, за да му предаде да не идва в съда, защото щели да го убият. Не каза обаче кой е въпросният комшия, защото човекът се притеснявал.

Демби разказа пред съда за близките си отношения с покойния Антон Милтенов – Клюна. По думите му Златомир Иванов и приближените му искали да завземат дейността на Милтенов.

„След като го убиха (2005 г. – бел. ред.), почнаха да искат да им кажа къде е продавал, по колко“, каза Демби.

Той обаче уточни, че от 2002 г., когато се е оженил, решил да приключи отношенията с хора, които се занимават с наркотици. Все пак разказа, че след смъртта на Милтенов много от неговите хора отишли при Баретата и „Фирмата“ завзела наркопазара.

Соченият за дясна ръка на Баретата Мартин Станков – Рашо, пък няколко пъти му предлагал да се присъедини към групата, но Демби отказвал. Вучев уточни, че познава Рашо от години, запознал ги Косьо Самоковеца и поддържали приятелски отношения.

Още по темата

Той заяви, че след като отказал да работи за Баретата, „започна тормоз, организираха ми дела непрекъснато, каквото и да ставаше, мен ме заключваха“, разказа Демби.

Той се оплака и от имиджа, който медиите му създали. Журналистите пишели, че бил наркобос, а по делата срещу него го изкарвали наркоман. „Аз нямам нищо общо с това“, коментира Демби.

Димитър Вучев, който е основният свидетел на прокуратурата срещу 21-членната група, в общи линии потвърди това, което каза при предишния си разпит. Повторното му идване в съда се наложи заради старта на делото отначало след арест на съдебен заседател.

Демби описа структурата на „Фирмата“ със Златомир Иванов на върха. По думите му под Баретата в йерархията стояли Рашо и Антон Савов – Тони Мамата. Рашо отговарял за началниците по райони и разпределял дрогата.

Описа и разпределението на районите в столицата и назова имена на отговорниците. Разказа, че „Фирмата“ правела милиони оборот месечно, но този път, за разлика от първия разпит, не уточни сумата.

Днес се наложи да бъдат прочетени показанията, които Демби е дал в досъдебното производство. Причината бяха разминавания. Днес той заяви, че не знае един от подсъдимите – Ивайло Борисов – Ториното, да е замесен в убийството на Румен Стефанов – Алф, през 2007 г. Преди да тръгне делото обаче, Вучев е казал пред съдия, че Ториното има връзка с разстрела на Алф.

Попитан познава ли изобщо Борисов, Демби каза: „Познавам го, но не лично“. Това предизвика бурната реакция на подсъдимите, нарекоха го наркоман, а Борислав Секулов с ирония отбеляза, че познава президента Георги Първанов.

От думите на Демби стана ясно, че много от нещата, които разказа пред съда, ги е чувал от Мартин Станков. Присъствал лично на една среща с Баретата и веднъж е бил свидетел на доставка за наркотици. Видял камион, в който имало 50 килограма, „доставката“ получил Мартин Станков на Витоша, но след това не знае какво е станало с дрогата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase