Големия Маргин. Снимка: БГНЕС

След пет години делото срещу Красимир и Николай Маринови - Маргините приключи. С оправдателни присъди.

Софийският градски съд реши, че двамата са невинни по всички обвинения - подготовката и планирането на три убийства (ген. Любен Гоцев и покойните вече Никола Дамянов и Иван Тодоров – Доктора - бел. ред.), ръководене и организиране на въоръжена престъпна група, както и за притежанието на незаконно оръжие.

Братята Маргини на практика ще излязат на свобода още преди да влезе в сила решението на съда, тъй като съдебният състав промени досегашните им мерки за неотклонение от "постоянен арест" в "подписка".

Освен това съдът оттегли заповедите за издирване и арест на Николай Маринов - Малкия Маргин, който изчезна мистериозно след убийството на радиоводещия Боби Цанков. Затова и делото срещу него се водеше задочно.

Останалите подсъдими бяха признати за виновни по различни части от обвинителния акт и получиха различни присъди.

Иво Карагеоргиев бе оправдан по обвинението, че е участвал в подготовката на убийствата, но съдът го призна за виновен за участието му в престъпна група, която обаче не е била ръководена от Маргините.

Карагеоргиев ще лежи 4 години при общ режим в затворническо общежитие, като съдът приспадна от присъдата времето, през което е бил в ареста.

Бисер Илиев бе признат за виновен за това, че е подготвил трите убийства в съучастие със Стефан Рангелов и Веселин Тошев. За това престъпление той трябва да плати общо 3 хиляди лева глоба.

Той бе признат за виновен и за притежание на оръжие, и за участие в организирана престъпна група, за която е разкрил пред разследващите всичко, което знае.

За тези обвинения Илиев бе осъден на 3 години лишаване от свобода. Наказанието си той също ще лежи в затворническо общежитие от открит тип.

Още по темата
Останалите двама подсъдими - Стефан Рангелов и Веселин Тошев също бяха признати за виновни за подготовката на трите убийства, както и за участието им в престъпната група.

Те също трябва да платят по 3 хиляди лева глоба. Рангелов получи 5 години затвор, но ще лежи 12 години, тъй като има влязла в сила присъда по друго дело.

Освен това той бе признат за виновен и за това, че в дома си е държал марихуана на стойност 4,62 лв. Съдията обаче отбеляза, че случаят е маловажен и с изтекла давност и затова не го наказа.

Веселин Тошев пък ще лежи в затвора 3 и половина години.

След края на заседанието прокурора по делото Николай Кокинов коментира, че е изненадан от решението на съда.

"Загубихме битката, но не и войната", лаконичен бе той и допълни, че прокуратурата ще обжалва днешните присъди, след като се запознае с мотивите на съда.

Той каза, че ще продължи да защитава тезата, че именно братята Маргини са организирали и ръководили престъпната група, подготвяла трите покушения.

На въпрос дали е имало пропуски в разследването и намери ли прокуратурата стабилни свидетели, Кокинов отговори: "Много неща се случиха, появяваха се свидетели, изчезваха, притесняваха се и прочие".

Самият Красимир Маринов, който днес бе пуснат под домашен арест по друго производство (за организиране на група, разпространявала наркотици) заради влошено здраве и необходимост от операция, не отговори на многобройните въпроси, с които го засипаха журналистите. Той напусна съдебната зала, подпирайки се на бастуна си.

Не е ясно дали Малкия Маргин ще се появи след днешната оправдателна присъда. Адвокатът му Людмил Рангелов коментира, че това е въпрос на негова преценка, но посочи, че Апелативният съд ще решава наново въпроса за вината му.

"Ако е имало подготовка за убийствата и ако е имало подбудители, това не са братя Маринови", коментира защитникът като припомни, че по дова дело отношение през годините взимаха главният прокурор, министри и дори бившият премиер.

Процесът срещу Маргините, който придоби печална известност като "болното дело", се точи от края на 2005 година и е едно от знаковите дела, наблюдавани от Европейската комисия. В четвъртък миналата седмица прокуратурата поиска по близо 22 години затвор за всички подсъдими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase