Снимка: БГНЕС

Четиримата лекари от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, които бяха задържани за умишлено умъртвяване на новородено, са освободени от ареста, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Медиците – началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров и докторите Стефан Лазаров, Катя Гецова и Михаил Милатович – са освободени след изтичане на 24-часовата им мярка за задържане под стража.

Срокът на полицейската мярка изтече, а прокуратурата не намира основание да им бъде наложена постоянна мярка за задържане, съобщиха от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Към момента няма повдигнати обвинения срещу четиримата лекари, а по-нататъшният ход на разследването ще бъде определен от резултатите от аутопсията, която се извършва в София.

Още по темата

Директорът на болницата д-р Миролюб Кожухаров днес определи като скандални обвиненията срещу четиримата лекари.

"Това на нищо не прилича. Утре ще кажат, че ядем бебета", коментира той.

Д-р Кожухаров обясни, че плодът е бил на 22 седмици и тежал около 600 грама. По думите му това е бил един нежизнеспособен плод.

Медицинският екип е направил всичко възможно. В продължение на половин час лекарите са се борили за новороденото, но на практика то не е имало никакви шансове.

Миролюб Кожухаров допълни, че 17-годишното момиче е криело бременността си дори и от родителите си. Не е предявило никакви обвинения срещу лекарите от болницата.

В сряда МВР съобщи, че четиримата лекари са задържани по подозрение за умишлено убийство.

От полицията твърдяха, че лекарите казали на младата родилка, че детето е мъртво, а служителка на болницата случайно забелязала, че е живо.

Днес задържаните казаха, че ще си търсят правата заради унижението, на което са били подложени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase