Снимка: БГНЕС

Сюзът на съдиите в България ще сезира институции на Съвета на Европа "за дълбочинно проучване" и експертиза на състоянието на независимостта на съда в страната.

Причината е продължаващият процес на уронване на престижа на съдебната власт, се посочва в становище на съюза.

"Искането не съдържа единствено изброяване на случаите, в които висши представители на властта решават съдебни дела в медиите и чрез неконкретизирани нападки създават страх и несигурност у магистратите.

Тези събития са разгледани в контекста на дългогодишното непоследователно управление на съдебната власт и е направен анализ на тяхното значение", пише в писмо на организацията до медиите.

Още по темата

Според съдиите след доклада на ЕК нагнетяването на напрежението между изпълнителната власт и съда се задълбочава.

"Държавно отговорното решение не изисква осъдителните присъди да се увеличат безкритично от 96 на 100%, нито да бъдат задържани под стража всички, изброени от министъра на вътрешните работи, ако не са налице основания за това", добавят съдиите.

Според тях изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 5% от магистратите са свързани с престъпността, не осигурява общественото спокойствие, нито помага за разобличаването на корумпираните, а "единствено подкопава доверието в работата на съда и причинява незаслужено неудобство и обида на почтените съдии".

От съюза ще предложат на правосъдния министър Маргарита Попова конкретни мерки за по-ефективното и демократично управление на съдебната власт.

Според съдиите част от предлаганите промени в Закона за съдебната власт за местни конкурси и за атестирането влизат в директно противоречие с отправените препоръки от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase