Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

„Всички сме в една лодка. Затова аз непрекъснато призовавам институциите за взаимодействие и партньорство. Един наказателен процес започва от полицията, минава през прокуратурата и завършва в съда“.

Това каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев в коментар на доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

По думите му не може да има разделителни линии, а всеки трябва да свърши своята работа.

Още по темата

Според председателя на ВКС изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 5% от съдиите са корумпирани, действа „силно затормозяващо“ на колегите му и пречи те да вършат работата си.

“Попитайте главния прокурор кога, колко и какви обвинения ще повдигне, защото за един съдия е важно не какво се приказва, а какво вършат институциите”, категоричен бе Груев.

Той добави, че не може да се мисли, всички проблеми на обществото могат да се решат само чрез методите на наказателното право. Наказателният кодекс трябва да се прецизира, което е и задачата на работната група на Министерството на правосъдието.

Попитан дали МВР и правителството имат компромати срещу съдии, с които ги притискат, Груев заяви, че няма такива данни и не иска да вярва, че това е възможно в една демократична страна.

Препоръките в доклада на ЕК се анализират, увери той. След 1 септември магистратите ще се съберат на национално съвещание, на което ще бъдат обсъдени и набелязани конкретни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase