fallback

Какъв е произходът на ромите, каква е общата история на България и Македония и славянска ли е славянската писменост? Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване "Операция История" с водещ Росен Петров тази седмица на 26 май от 16:30 часа.

Кои са точно ромите, какъв е техният произход и как трябва да ги наричаме? Отговор на тези въпроси ще даде първият гост в студиото - доцент д-р Йосиф Нунев. Той ще разкрие на зрителите особеностите на този народ и ще представи тяхната култура.

Историческата сага на България и Северна Македония продължава и до днес, като повод за вниманието отново към темата са изборите в Скопие. Те бяха спечелени по разгромен начин от една партия и движение, създадена от българи, а днес употребяваща антибългарска риторика – ВМРО-ДПМНЕ. Какво следва за българите в Северна Македония и какви са предизвикателства пред България във връзка с интересната ситуация по света и на балканите? Повече информация по темата пред водещия Росен Петров ще даде проф. полк. Димитър Недялков – боен пилот, авторът на десетки монографии и сценарист на филма „Българите и Македония“.

На фокус в рубриката „Тяхната история“ е славянската писменост и как народи, определяни като славянски имат силно езиково сходство с нас, като поляците, чехите и словаците. Повече детайли за славянската писменост в „Операция История“ на 26 май ще даде доц. Веселина Вачкова.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 26 май, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Петър Илиев

преди 4 седмици

Вие сте готови да се откажете и от майчиното си мляко, стига да угодите на краварите и евроджендърите ! Сорос плаща яко. Сега ще излезе, че произхождаве от германските и франкските племена. Няма вече славяни, няма прабългари / татарски племена от Азия /.

52

Анонимен

преди 4 седмици

До До 40 - Според теб, Хайтов какъв език е знаел, за да може да чете документи от Средновековието? Знаеш ли, че дори човек, който владее до съвършенство някой съвременен западен език, ще се затрудни много, ако трябва да разчете нещо, написано на същия език, но преди 5-6 или 8 века? Защото езикът се мени, развива се. Опитай се да разчетеш текст, написан на старобългарски и ще разбереш какво искам да кажа.

51

Анонимен

преди 4 седмици

До Анонимен 51 Понятието е измишльотина, също както и понятието Византия.

fallback