fallback


За това какво е да си потомка на войвода разказва тази събота журналистката Патриция Кирилова във "Фамилно".

"Това че съм потомка на Ильо Войвода ме прави борбена“, каза Патриция Кирилова и допълни, че много хора от Македония й пишат след нейни публикации за Ильо Войвода.

"Те ме предизвикват: Признай най- сетне, че си македонка. Но това няма как да се случи, защото прадядо ми бил българин и целият ни род се е преселил в България, защото са се усещали българи“, допълни тя.

Ильо Войвода е роден през 1805 г. в Берово и умира на 93 години в Кюстендил. Дядо му поп Георги загива като предводител на чета в сражение с башибозук из засада от турците при село Пастух. До 20-годишна възраст живее в родното си село. След спречкване с турския главатар, който задирял сестрите му, Ильо заминава за Рилския манастир при свой роднина калугер, където е назначен за пандурин - пазач.

През тези години (1830-1838) ходи с оръжие, гони турците и разбойническите шайки, среща се из Рила с хайдути, които намират подслон в манастира. Там се среща с Неофит Рилски  и други просветни дейци. Участва във всички бунтове и войни до края на дните си - от Кримската война, влиза в Българската легия, бие се в Сръбско-турската война, Руско-турската война, битката за Кюстендил, на преклонна възраст над 80 г. се включва смело и в българо-сръбската война през 1885 г. Поради участието на Ильо войвода във войната, сръбското правителство му отнема отпусната от княз Обренович пенсия.

Издъхва в Кюстендил през 1898 г. Погребението му, в което участва целия град, многобройни привърженици, почитатели и приятели, се извършва тържествено и с почести.

Целият разказ за историята на рода, както и за друга именита българка Атанаска Беровска - Хегер гледайте тази събота във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR от 10:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

111

преди 6 години

До БЪЛГАРСКИЙЗащото от 9.9.44 до 10.11.89 България е колония на СССР,и хората просто оцеляваха!Не случайно е казано:"Да те пази Господ от гладен комунист!"

12

Анонимен

преди 6 години

Известен е като Ильо Малешевски . Той е македонец роден е в днешна Македония , но поради турците които са го подгонили е дошъл в освободена тогава България . Това е истинската прична да дойде тук . После се е бил за освобождението на Македония . Вижте му носията -македонска , излъчването му македонско ..и нрава му е бил много лют и много са се страхували турците от него . Сега ли разбирате че България си присвоява македонци за българи които са родени в Македония ?

11

източно-македонец

преди 6 години

И какво разбрахме от тази статия?! Че 90% от историята на българия е лъжа, и 10% е измислица! Тази статия е показателен пример как великите българи крадат историята и личностите на другите народи!

fallback