Снимка: Pixabay
fallback

Около скандалите със самолетите на Boing (“Боинг”) се появява нов свидетел, който разказва доста притеснителни и шокиращи подробности, на които е станал свидетел, съобщава CNN.

Ричард Куевас работил като механик за компанията "Стром", наета от "Боинг" за конструиране на самолети. Той твърди, че видял как други инженери пробивали неправилно дупки в елементи на самолетите 787. Историята е от 2023 година, допълва bTV.  Става въпрос за части, които са отпред на самолета и отговарят за запазване на конструкцията му по време на полет.

След като става свидетел на това, Куевас подава очакване към “Боинг” за “процеси, които не отговарят на стандартите“. Няколко месеца по-късно е уволнен. От "Боинг" побързаха да се защитят от нападките и споделиха, че са предприети щателни проверки, а казаното от Куевас не представлявало риск за самолетите.

От федералната Авиационна администрация коментираха в изявление, че призовават всеки, който е ставал свидетел на проблеми с авиокомпанията, да даде показания. Според защитата на Куевас той подал оплакване до етичната комисия на компанията, тъй като вярвал, че подизпълнителят криел тези проблеми от "Боинг". Малко след това е започнато разследване, като колегите му коментирали помежду си, че „сред тях има доносник“. Бившият механик споделя, че проблемите са засегнали около 10-12 самолета, които все още се произвеждат и изпълняват полети.

Тези обвинения към “Боинг” не са нови. Има и други случки и свидетели срещу компанията. Един от тях е Сам Саленпур. Той подавал сигнали за подобни проблеми с производството на самолетите 787 и 777. В продължение на две години производството на машините е спряно докато тече разследване, след което работният процес е променен.

Повече от 12 души вече свидетелстват срещу "Боинг". Броят им се увеличи значително след като през януари врата на самолет 737 Мах се откъсна по време на полет. Миналата седмица настоящ служител на „Боинг“ заяви, че компанията се е опитала да скрие счупени части на самолет 737 Мах от регулаторите и по-късно тези части са изгубени. Според служителя е възможно те да са поставени на самолети, които в момента возят пътници.

От компанията признават, че по разследването на изтръгнатата по време на полет врата липсват важни документи. От тях трябваше да се разбере кой е забравил да постави болтовете. Според „Боинг“ липсата на тези документи може да е била проблем още от самото начало. В своя защита от компанията поясниха, че работниците във фабриката им не са имали документ, който да постанови, че тези болтове трябва да се сложат на вратата. Така инцидентът на практика е бил неизбежен.

Машината е летяла в продължение на два месеца без нужните ѝ части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

рУСИЯ терорист

преди 22 часа

путин ФАШИСТ!

31

Анонимен

преди 2 дни

Какво ни греят тези не,но,рм,ал,ни,ци дето запалиха конфликти по целия свят

30

Анонимен

преди 2 дни

Да да да!Даже са пробили една повече на кораба боинг от която отпускаше хелий,с който пратиха двама астронавти в космоса,де да беше само този проблем,сега се чудят как да ги върнат на земята,а то е много просто,само трябва да се помолят на един човек,а те вместо това пращат ракети да обстрелват плажовете с цивилно население и най вече деца,както бяха бомбардирани през ВСВ Българските градове с цив.население и най вече на прицел са били БГ деца!

fallback