Снимка: Jose Antonio Alba от Pixabay
fallback

Изкуственият интелект е бързоразвиваща се технология, която, според последни проучвания, може да помогне на хора, които се чувстват самотни. Изследването е на Тони Прескот, професор по когнитивна роботика в унивеситета в Шефилд. Той е и автор на книгата „Психологията на изкуствения интелект.“

Проф. Прескот твърди, че „взаимоотношенията с изкуствения интелект биха могли да подпомогнат хората, тъй като могат да предоставят форма на удобен и неангажиращ социален контакт. Според него ИИ предоставя възможност на хората да упражняват и подобряват социалните си умения.

Доказано е, че самотата влияе негативно върху човешкаа психика, но с бързия напредък на технологиите лесно може да се противодейства на този проблем.

Проф. Прескот е водещ експерт, изследващ връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект. Той съчетава опит в сферата на роботиката и изкуствения интелект с психология и философия. „В период, когато много хора определят живота си като самотен, може би е полезно да използваме компанията на изкуствен интелект като форма на реципрочно социално взаимодействие- стимулиращо и персонализирано,“ казва професорът.

Прескот е на мнение, че самотата е низходяща спирала, а изолацията води до ниско самочувствие. Затова той е на мнение, че ИИ може да е в помощ. Общуването в граници с ИИ ще бъде благоприятно върху хората, карайки ги да се чувстват значими. Експетът обаче предупреждава и за възможните рискове от по-дългите периоди на общуване с ИИ.

Според доклад от 2023 година самотата е по-вредна за човешкото здраве повече и от затлъстяването. Тя може да увеличи риска от преждевременна смърт, а също така е свързана с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, деменция, инсулт, депресия и тревожност.

Проучване на Харвардския университет установи, че 36% от възрастните в САЩ и 61% от младите хора изпитат сериозна самота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 месеца

Аз бих пробвала малко мохабет с изкуствен интелект.

19

Психолог

преди 3 месеца

Ще помогне толкова, колкото яденето на чипс, когато си гладен. При живия контакт в мозъка се отделя окситоцин, серотонин, допамин и ендорфини. Тоест чувстваш се свързан, обичан, вдъхновен и щастлив. Това, което може да помогне е включване в различни групи по интереси или доброволчески дейности, работа по някакъв проект с други хора, спорт и т.н. Това са реалните действия, които могат да разрешат проблема временно, а дори и в дългосрочен план - сближаване и приятелство.

18

Вълканов

преди 3 месеца

Госпожо, сложете черта върху Изкуствения интелект; Слънцето няма да ви го разреши. То вече ни напомни. Как мислите, има ли човешки грешки в жепето. Локомотивите са с електрическа тяга, електроника има въведена. Дори хората са под влиянието на Слънцето. Онзи ден имаше изригване на Слънцето, на машиниста му призляло, стрелките не сработили. Това до догодина ще е ежедневие с усилване на въздействието от Слънцето.

fallback