Снимка: Pixabay

Руското министерство на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации съобщи, че компанията собственик на Google - "Алфабет" (Alphabet Inc.), е ограничила създаването на нови акаунти за руски потребители, предадe Ройтерс.

От няколко години компанията Alphabet е подложена под натиск в Русия, особено за това, че не сваля съдържание, което Москва смята за незаконно, и че блокира канали в YouTube на руски медии и личности след руската инвазия в Украйна.

"Министерството потвърждава, че Google е ограничила създаването на нови акаунти. Телекомуникационните оператори също така са отчели значителен спад в есемес съобщенията, изпратени от компанията към руски потребители", каза руското министерство на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации.

Засега двете страни не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по темата, съобщава БТА.

Руското цифрово министерство каза, че не е сигурно дали двуфакторното удостоверяване с есемеси ще продължи да функционира. "Министерството препоръчва потребителите на услуги на Google да създадат резервни копия на данните си и да се прехвърлят към алтернативни методи на двуфакторно удостоверяване или към местни платформи", пише още в изявлението.

През август Google съобщи, че ще деактивира акаунтите на рекламния сървър на Google AdSense в Русия.

През март 2022 г. американската компания спря да обслужва реклами на потребители в Русия и временно преустанови осребряването на съдържание, което се възползва от, неглижира или поощрява войната на Русия в Украйна. Alphabet блокира повече от 1000 YouTube канала, включително спонсорирани от държавата, както и над 5,5 милиона видеа.

През последните месеци беше отчетена по-ниска скорост на работа на YouTube. Руски депутати обвиниха за забавянето липсата на модернизиране на техниката на Google, но компанията и технологични експерти оспорват това, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase