fallback

Министерството на електронното управление задейства процедурата по създаването на мобилно приложение за електронна идентификация. Идеята за дигиталната лична карта е да я носим в мобилните си телефони.

"В телефона си ще имаме приложение, с което ще можем да използваме повечето електронни услуги, налични до момента, и всички бъдещи такива. Когато отворим сайт на институция, която предлага електронни услуги, ще можем или със сканиране на QR код, или с нотификация на телефона да одобрим вход в системата. След като попълним заявление във въпросната система - да можем да го попълним със същия процес", обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов в "Директно".

Мобилното приложение ще с достъп до регистрите и чрез него ще можем да си попълваме данните автоматично.

"Максимално удобно, в мобилния телефон, но в същия момент максимално сигурно и с подходяща криптография", посочи министърът пред Bulgaria ON AIR и уточни, че приложението ще е налично за Android и iOS.

"Няма да разчитаме да има Google Play, обаче. Дори и телефонът да не е оторизиран от Google, това няма да е проблем и приложението ще си работи", допълни той.

Вижте подробности във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 2 години

Електронно министерство ли? И такава глупост ли има? Кой им плаща заплатите?

89

Анонимен

преди 2 години

Поредната глупост

88

Епидемия

преди 2 години

Аве, зализан мозък, те услугите сега не работят изобщо, никой не спазва срокове, рекетират хората за всичко, той щял да дигитализира неработещите администрации, та баба Пена да изпадне от системата съвсем.

fallback