Снимка: БГНЕС

Светът стана по-здравословно място в резултат на мащабния срив на Facebook, каза бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън. „Facebook и Instagram загадъчно спират и един прекрасен ден светът става по-здравословно място“, написа той на страницата си в Twitter.

В понеделник потребителите на Facebook, Instagram и WhatsApp по целия свят съобщиха за масови прекъсвания на услугите. На този фон имаше съобщения и за проблеми в работата на Telegram, Twitter, Google и TikTok.

Още по темата

Според уебсайта Downdetector, който следи прекъсванията на популярни интернет ресурси, потребителите на Facebook, Instagram и WhatsApp в различни страни са се оплакали от мащабни сривове в услугите. Повечето от сривовете са докладвани от потребители от САЩ и Великобритания, както и от Канада, Нидерландия, Германия, Италия, Франция и други страни.

След мащабния срив на мрежата Facebook съобщи, че няма теч на потребителски данни.

Спирането на мрежата стана късно в понеделник и продължи тази нощ, за почти 7 часа потребителите нямаха достъп до профилите си. Причината - неуспешни актуализации на рутери, които координират обмена на трафик между центровете за данни.

"Нямаме доказателства, че има теч на потребителските данни в резултат на срива“, се казва в съобщение на главния офис на мрежата в Калифорния.

„Нашите инженери установиха, че промените в конфигурацията на основните рутери, отговорни за координирането на мрежовия трафик между центровете за данни, са довели до нарушаване на комуникацията между рутерите“, съобщават още от офиса на компанията. Ефектът на тези проблеми е бил каскаден и това е довело до срив, съобщава БГНЕС.

Социалната мрежа Facebook е основана през февруари 2004 г. от 19-годишния американски студент Марк Зукърбърг. Централата се намира в Менло Парк (Калифорния). Facebook притежава също услугите Messenger, WhatsApp и Instagram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase