снимка: Ройтерс

iPhone остава сред най-важните продукти за Apple. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук вярва, че всеки човек в света ще се сдобие със смартфон някой ден, ето защо е оптимистично настроен към пазара на този тип устройства, коментира самият той в интервю за Washington Post. 

„Това може да отнеме време и не всички ще имат iPhone. Но това е най-страхотният пазар на Земята от гледна точка на потребителската електроника“, обобщава в интервюто Тим Кук.

По думите му изкуственият интелект ще става все по-важна част от смартфоните, което ще ги направи още по-ключови за потребителите.

„Те ще станат още по-добри асистенти отколкото са сега. Така че вероятно няма да излизате без тях от вкъщи“, коментира още Кук. Според него нищо няма да може да замени смартфона, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.Hidden Field

Изпълнителният директор на Apple вижда големи възможности в Индия, тъй като там има значителен брой хора, които не разполагат с мобилни телефони.

Добрите дни са в миналото?

Това, което притеснява анализаторите и инвеститорите, е фактът, че продажбите на iPhone започнаха да се свиват. Как отговаря Кук на твърденията, че „добрите дни са в миналото“?

„Не ме притеснява. Защото честно казано, те казваха това за Apple и през 2001 г. Казваха го и през 2005 г. Обявиха го и през 2007 г. - „този глупав iPhone, кой би искал това нещо?“, Казваха го, когато отбелязахме ръст през 2010 г., след това и през 2011 г. Генерирахме 60 млрд. долара приходи и те заявиха, че не можем да растем повече от това. Е, през следващата година сумата беше 230 млрд. долара. И да, отбелязваме спад тази година. Няма как всяка година да е с ръст. Чувал съм всичко това и преди. И не се влияя от него, защото традиционното мислене е: Не можеш да станеш голям, защото вече си голям“.

Другите възможности

В интервюто Кук подчертава значението на услугите за компанията, които през последната година са генерирали 23 млрд. долара от продажби.

Според него фактът, че половината от хората, които имат iPad Pro, го ползват за работа, означава, че Apple има големи възможности в сферата на корпоративните продукти и услуги.

Кук подчертава още, че компанията се справя добре в Китай.

„Индия расте бързо, но нашата база там е по-малка“, коментира изпълнителният директор, посочвайки, че технологичната компания се насочва към инвестициите в интернет инфраструктура на този пазар.

Притесненията на инвеститорите

Относно притесненията на инвеститорите Кук коментира, че Apple приветства всички, независимо какъв е техният хоризонт – краткосрочен или дългосрочен.

„Опитваме се да сме съвсем ясни – вземаме решенията си в дългосрочен план“, обобщи той.

Придобиванията

На въпрос за множеството придобивания, които Apple е извършила под неговото ръководство, Кук коментира, че те не са били нужни на фирмата, за да расте.

„Нуждаехме ли се от тях? Не. Но ние винаги се оглеждаме за компании, които имат наистина талантливи хора и страхотна интелектуална собственост, а когато ги намерим, ги придобиваме“, посочва Кук.

По думите му Apple ще продължи да следва тази своя стратегия. Дали ще има придобиване с размерите на Beats? Apple има възможността да го направи, но това ще се случи, само ако компанията види стратегически смисъл в подобен ход.

"Ние не придобиваме заради приходите. Важното за нас са талантът и/или интелектуалната собственост“, коментира изпълнителният директор.

Още технологични новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase