Снимка: Reuters, архив

С напредъка на изкуствения интелект и поумняването на машините като цяло, последствията от ботове, които се опитват да действат като хора стават доста непредсказуеми.
 
За Sequel, платформа, която се опитва да създава "личности", една непредвидена реакция е че детективът Кийс Ларсън, част от бота Probable Cause, започва да получава действителни съвети как да се разнищват престъпления от потребители. Ботът, който беше обявен април тази година, си "говори" с хората, за да разрешат мистерии покрай убийства.
 
"Получаваме поне 5 мейла на седмица от хора, които искат да докладват престъпления и да помогнат за решаването на такива. Сред мейлите има изречения като "Има една дама в моя блок, която не е много мила. Почти съм сигурен, че продава наркотици". Свързахме се с потребителя и му казахме, че това не е действителна полиция и би трябвало да се обади на 911, за да сподели подозренията си," казва Омар Сидики, изпълнителният директор на Kiwi - компанията, която разработва Seque, пред VentureBeat.
 
Сидики споделя историите си за заблудени потребители на събитието Monday at Botness, което представлява двудневна среща на множество разработчици на ботове в Сан Франциско. То се организира от едни от най-големите имена в индустрията на платформите за съобщения като Kik, Slack и Microsoft, както и Крис Месина - самопровъзгласилият се създател на хаштага, според който 2016 г. ще е годината на "говорещите", имайки предвид ботовете.
 
Първоначалната идея на Sequel бе детектив Кийс да бъде безобиден и да не дава индикации, че всъщност е бот, но в резултат на оитите да се съобщават действители престъпления, компанията реши да направи няколко промени, за да не се бъркат хората.
 
Като много компании, които създават ботове, Sequel иска да прави своите с "характер" - толкова, колкото да не ги нарича просто ботове, а да ги кръщава с реални имена, както в случая с детектив Кийс. Сидики смята, че това е правилната посока, тъй като самият факт, че хората решават да докладват за престъпления на детектива показва промяна в мисленето им и възприемането на ботовете.
 
Дилемата тук е че създателите на ботове хем искат хората да си мислят, че говорят с личности, хем трябва недвусмислено да им кажат, че си говорят с бот, за да разграничават разговорите с реални личности от тези с ботовете.
 
Цялата тази драма ни кара да си спомняме с носталгия за времената, когато се чудехме дали някой човек си говори сам или просто има Bluetooth слушалка, чрез която си говори с някой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase