снимка: Wikimedia
fallback

Знакът @ се превърна в истински символ на интернет ерата, изключително важен за функционирането на електронните пощи и в социалните мрежи. Никой обаче не знае откъде всъщност е дошъл, пише Клеър Бейтс за ВВС.

"Маймунското а" (на български известно още като "маймунка" или "кльомба") преди е бил неясен символ, познат само на библиотекарите. Това се променя благодарение на Рей Томлинсън, човекът, който до голяма степен се смята за създател на електронната поща.

Той го взима от клавиатурата си през 1971 г., поставяйки го между потребителското име и разширението, когато изпраща съобщение между два компютъра в офиса си. Томлинсън избира @, защото тогава се е използвал рядко в компютрите и не е можело да обърка първите програми или операционните системи.

"Символът @ се появява на пишещите машини преди края на 19-ти век", казва Кийт Хюстън, автор на Shady Characters: Secret Life of Punctuation.

"Изглежда е бил универсален символ, който за читателите е значел "това е толкова пъти този предмет за тази цена. Не е бил ползван за други неща".

Първите компютърни клавиатури също го имат. "Символът @ се налага в клавиатурите, защото е бизнес инструмент и има бизнес цел", казва Хюстън.

Бизнес потребителите го възприемат като символ, показващ цената за една бройка на даден продукт.

През 2000 г. италианският учен Джорджио Стабиле посочва, че много страни използват различни думи за символа @, които описват как изглежда той. На турски означава "роза", на норвежки "свинска опашка". На гръцки носи значението на "патенце", а на унгарски - "червей".

Стабиле забелязва, че във френския, испанския и португалския знакът носи значението на единица за тежест и обем. На италиански пък символът означава "амфора".

Символът се открива и в по-ранни документи, още от 15-ти век. Най-старият открит документ със символа @ обаче е религиозен текст. Той е включен в български превод на гръцки хроники от 1345 г. Днес документът се намира в библиотеката на Ватикана, като в него символът @ заменя буквата А в думата "Амин". Защо обаче се използва в този контекст е мистерия.

Сякаш подходящо изглежда, че първият мейл, изпратен със символа @, също е изгубен с времето. Когато Томлинсън изпраща първото съобщение до tomlinson@bbn.tenexa, едва ли е осъзнавал как това ще промени света и не си прави труда да запази посланието. 

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

на път сме да задминем македонците по първенство и собственост.

21

Вижте сега

преди 8 години

До Щ.Младшищом не е евреин като Айнщайн с грешната формула не се признава Атанасов евреин ли е не е значи не е открил нищо също като в Холивуд получаваш Оскар ако си евреин

20

За кои говориме

преди 8 години

До до 12за хазарите които са управлявали и управляват СССР , Русия или останалите народи на СССР и РУСИЯ като българите, киевски, волжки, кавказки избивани поголовно по времето на сталин и ленин, троцки от хазарите - 60 милиона избити българи и руснаци

fallback