Снимка: Reuters, архив
fallback

Американски учени от Станфордския университет ще се опитат да предскажат с помощта на изкуствен интелект опасните изригвания на Слънцето, съобщи сп. Astrohpysical Journal.

Мощните слънчеви изригвания могат да повредят намиращите се на земна орбита спътници и да предизвикат проблеми с електричеството и електрониката на Земята.

Американските учени ще обработват данните от Solar Dynamics Observatory (SDO) - космическа обсерватория на НАСА, с помощта на изкуствен интелект, създаден от специалисти на Станфордския университет.

През 2012 г. заради най-силното за последните 150 години изхвърляне на коронална маса от Слънцето човечеството можеше да остане без електричество и да загуби всичките си спътници и комуникации, припомня изданието, цитирано от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Много са назад американците. В България ат 89 има специален изкуствен наркоманизиран интелект носец гръмкото име " седерасо-***"

1

Анонимен

преди 9 години

Мястото на думичката "може" не трябва да е в подзаглавието. Защото Слънцето непрекъснато изхвърля материя, а когато Земята се окаже на пътя й увреждането на почти цялата електрониката и електросистеми, освен целево изградените със специална защита, е въпрос на късмет.Изригването през 2012 далеч не е най-мощното. Геомагнитната буря през 1859 се счита за най-силната описана досега. Северното сияние се е виждало от Куба, а жиците на телеграфа в Щатите са изгорели от генерираното в тях напрежение.

fallback