източник: Reuters

Google се опитва да наложи Android като операционна система за цялото ежедневие на своите потребители. Много от 20-те иновации, представени по време на конференцията за разработчици I/O през последните дни, са свързани с мобилната операционна система, пише в обзор DPA.

Спомяте ли си често за Google Glass? Преди две години американският концерн представи очилата за добавена реалност именно по време на своята I/O конференция и предизвика голямо вълнение в технологичния свят. Компанията обаче не успя да задоволи събудените тогава високи очаквания. Google Glass е между стадия на разработването и масовия пазар, а по време на тазгодишното откриване на I/O очилата не бяха споменати нито веднъж дори от Google.

Вместо това компанията обяви, че „настъпва епохата на Android“. Google иска да наложи господстващата си система за смартфони и в „умните“ часовници, в автомобилите и в хола. В началото на конференцията си за разработчици интернет компанията демонстрира как различните звена на платформата могат да се допълват взаимно.

Самият старт на проявата бе прекъсван на два пъти от демонстранти.

„Вие работите за тоталитарна компания“, извика мъж в края на церемонията по откриването пред над 5000 участници. Google произвежда роботи, които убиват хората, заяви той. При това очевидно е имал предвид придобитата по-рано от Google компания Boston Dynamics, която изследва възможността да разработи роботи за американската армия. Мъжът е бил бързо изведен от служители по сигурността.

По-рано на сцената се отскубна и млада жена, която твърдеше, че е била изгонена от жилището си в Сан Франциско от работещ за Google юрист. Учителката е дошла на конференцията, тъй като друг участник в нея ѝ е заел входния си билет, пише The Verge.

Мениджър на Google, който по време на акцията ѝ представяше по-високия капацитет на батериите при новата версия на Android, се пошегува, че батериите са достатъчно силни и за провеждането на по-дълги протести.

Иначе в началото на конференцията Google демонстрира особено желание да представи взаимодействието на различни Android устройства в почти тричасова реч за откриването.

Така например на „умния часовник“ потребителят вижда кой се обажда на телефона му и дори може да откажете повикване, без да се налага да вади телефона от джоба си. Часовникът показва нотификации за предстоящи срещи или дори бордната карта за самолета. А чрез Bluetooth връзката към часовника смартфонът познава, че наистина е в ръцете на правилния потребител и затова няма да иска от него въвеждане на парола при отключването на екрана.

По-конкретно за най-важните новости от конференцията прочетете в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase