Снимка: архив, Reuters
fallback

Водещи технологични компании оповестиха нови данни, показващи колко често правителството на САЩ им нарежда да му предоставят информация за потребители във връзка с тайни разследвания, отнасящи се до националната сигурност, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Данните, представени от Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, LinkedIn и Tumblr се отнасят до тайни съдебни заповеди, изискващи информация за електронната комуникация и други онлайн дейности на хора, използващи услугите на тези компании.

Оповестените данни за 2012 г. и 2013 г. показват, че Facebook е бил принудени да предостави информация за около 5000 потребители за период от шест месеца, Google - за около 10 000, Microsoft - за около 15 000, а Yahoo - за над 40 000.

По-рано компаниите оповестяваха ограничени данни за исканията на властите за информация за потребители, но постигнато миналата седмица споразумение с правителството позволи на фирмите да разгласяват малко по-подробни данни пред обществеността.

В стремежа си да успокоят своите клиенти и бизнес партньори, обезпокоени от разкритията за масово събиране на интернет и компютърни данни от властите, компаниите представиха данните по такъв начин, че да се подчертае, че само малък брой от техните потребители са станали мишена на следенето. Но колкото и да е малък броят на засегнатите потребители, от оповестените данни става ясно, че хиляди американци са били обект на шпионаж от страна на правителството, отбелязва агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

бивш радист

преди 10 години

Гледал съм историческо предаване как са били шпионирани съветските казарми в ГДР.Шпионите трябвало да събират използвани за тоалетна хартия писма ,вестници и въобще хартия на която е било писано нещо.След появата на системите "Ауакс"са били записвани шифровани съобщения и са опитвали да ги разкодират.Така,че САЩ отдавна са си маниаци на тема шпионаж.

10

Анонимен

преди 10 години

Затова Цветанов е САЩ. За обмяна на опит.

9

Анонимен

преди 10 години

Регистрация на лични данни при фиш за тото онлайн. Много полезно за любителите на електронното гласуване. Там също трябва да се регистрираш. Каквато и технология да се измисли, все ще има някой, който да знае как си гласувал. Особено при анулиране на гласуването ти, защото си се изхитрил да го повториш, като отидеш и до изборната секция с хартиена бюлетина.Как в реално време ще става проверката от секционните избирателни комисии дали не си цъкнал и на компютъра, никой не знае. Но да речем, че ще има във всяка от 12500 комисии по един компютърен гений. Който не е фен на никоя партия. И супе

fallback