Снимка: БТА
fallback

Борещият се за оцеляването си пионер на пазара на смартфони Blackberry намери възможен купувач. Канадският голям акционер Fairfax Financial предлага по 9 долара за акция и по този начин – с около 9% над текущата цена на акция, предава Ройтерс.

Като цяло офертата на потенциалния купувач възлиза на 4,7 млрд. долара (3,5 млрд. евро), поясни Blackberry. Бордът на директорите на Blackberry вече е дал съгласие за сделката, а двете компании са подписали споразумение за намерение. Въпреки това обаче придобиването още не е осъществено - Fairfax Financial ще провери детайлно финансовото състояние на производителя, а през това време той е свободен да търси и други оферти.

Изпълнителният директор на Fairfax Прем Ватца е един от най-известните инвеститори на Канада. Той вече държи 10 на сто от Blackberry. От месеци се спекулира дали Fairfax ще пожелае да изкупи останалия дял. Инвеститорът ще разполага сега със шест седмици, за да проучи финансовото състояние на Blackberry. 

Още през август Ройтерс писа, че съдбата на BlackBerry може да е в ръцете на най-големия й акционер. Всеки сериозен кандидат за покупката на BlackBerry ще иска да спечели известният като „Уорън Бъфет на Севера“ Прем Ватца на своя страна, защото той би могъл да се включи в сделка с фондове за частен капитал или поне да бъде водещ партньор в по-широкообхватно инвестиционно намерение, предаде тогава агенцията.

„Ние сме на мнение, че тази трансакция ще отворим нова глава в частния ни капитал“, заяви Ватца. След евентуалната сделка новият собственик ще иска да свали мобилния производител от борсата. Това ще му отвори широко вратите за възможно преустройство.

Търговията с акциите на BlackBerry Ltd бе временно преустановена, след като производителят на смартфони обяви за интереса на акционера си. Книжата на канадското дружество приключиха сесията с минимален спад от 0,11 на сто.

Fairfax, чиято пазарна капитализация е около 9 млрд. долара, стана акционер в BlackBerry през миналата година. Делът й е повече от този на един от създателите на BlackBerry Майк Лазаридис, който притежава 5,7%. Другият съосновател Джим Балсили през февруари разпродаде останалите си акции в дружеството.

Ръководената от германеца Торстен Хайнс компания някога бе пионер в бизнеса със смартфони. През последните години обаче Blackberry изостана сериозно зад Apple и Samsung. 

В края на миналата седмица Blackberry обяви милиардна загуба за второто тримесечие и добави, че ще съкрати 4500 свои служители – 40% от състава си. 

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Android

преди 10 години

Хм, Blackberry и iPhone все едно, че един *** ги е правил. *** и половина!

9

Анонимен

преди 10 години

До 10 Нещо не схващам на къде биеш. По точно схващам, ама ми се струва, че ти не схващаш ;). Колко начина има да се произнесе една дума на английски само в рамките на Британската империя? Ами само в лондон? А би ли могъл да ми обясниш кой е правилният начин и защо? ;)

8

Анонимен

преди 10 години

До 9- к'во сега на британци ли се пра'им с блЯкбери, ок .... ама британците на епъл викат Апъл.... все тая ми е де! ......

fallback